Борел: ЕС ще обсъди среща на върха с Русия

Лидерите на 27-те държави от Евросъюза ще обсъдят предложението на Германия и Франция за организиране на среща на върха ЕС – Русия, заяви върховният комисар по външна политика Жозеп Борел.

„Налице е предложение на Германия и Франция за провеждане на среща на върха с Русия, което предстои да обсъдим”, каза той при пристигането си преди началото на срещата.

Тази сутрин от кабинета на Борел потвърдиха, че възможна среща на лидерите на ЕС с руския президент Владимир Путин ще бъде обект на разисквания на днешната среща в Брюксел, но отказаха да коментират подробности. От там подчертаха, че след стратегическата дискусия по Русия трябва да бъдат изготвени по-нататъшни препоръки за осъществяването политиката на ЕС спрямо Москва.

Британското издание „Файненшъл таймс” съобщи по-рано, че германският канцлер Ангела Меркел е направила предложение да бъде поканен Владимир Путин на среща с лидерите на държавите от ЕС. Според източници на изданието, инициативата е била подкрепена от президента на Франция Еманюел Макрон, припомня БГНЕС.

Президентът Владимир Путин е "привърженик" на предложение от Германия и Франция ЕС да обмисли възобновяването на срещите на върха с Русия, заяви днес Кремъл.

"Оценяваме положително инициативата. Путин е привърженик на създаването на механизми за диалог и контакти между Брюксел и Москва," каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. /БГНЕС и ТАСС