Борел: ЕС търси по-тесни енергийни връзки с Алжир

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова по време на посещение в Алжир за по-тясно сътрудничество в областта на енергетиката с най-големия износител на газ в Африка, както и за засилване на връзките в областта на сигурността, предаде АФП.

Около "90 % от износа на алжирски газ отива за Европа и ние знаем, че можем да разчитаме на Алжир, който е надежден партньор и е преминал през трудни времена", заяви Борел след среща с алжирския президент Абделмаджид Тебун.

Блокът от 27 държави би искал да развие партньорството си с Алжир "с поглед към бъдещето, като даде приоритет на европейските инвестиции в сектора на възобновяемата енергия", добави Борел в изявлението си.

Европейските правителства, които се опитват да намерят алтернативи на руския газ след миналогодишната инвазия в Украйна, довела до рязко покачване на цените, се обърнаха към Алжир.

Борел призова Алжир "да се присъедини към усилията... за спиране на тази неоправдана война", като отбеляза нейното "икономическо и човешко въздействие върху целия свят".

Алжир поддържа топли връзки както с европейските си съседи, така и с Москва, въпреки нахлуването на Русия в Украйна.

Президентът Тебун, който ще посети Русия през май, реши през февруари да отвори отново алжирското посолство в Киев, което беше затворено от началото на инвазията миналата година.

Борел заяви също, че ЕС и Алжир са се договорили да "възобновят диалога на високо равнище в областта на сигурността", като първите срещи са планирани преди края на годината.

"Това доказва, че Алжир е надежден партньор и ключов играч в борбата срещу тероризма в нашето общо съседство."

Борел приветства "великата история на Алжир в борбата с тероризма" и призова за "глобална и стратегическа визия" за противодействие на заплахите, особено в региона на Сахел.

Висшият дипломат заяви, че ЕС и Алжир биха могли да се справят "по-добре" в търговските отношения, като призова за решение на "пречките, които (Алжир) въведе от юни 2022 г. за търговията с Испания". /БГНЕС

Алжир / Алжир