Борел: Евакуация в Газа е напълно невъзможен план

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че планът на Из-раел да евакуира повече от един милион души от северната част на Газа за един ден е "на-пълно невъзможен за изпълнение", предаде АФП.


Израел предупреди жителите в района да се евакуират преди очакваната наземна офанзива срещу палестинската ислямистка организация Хамас в отговор на най-смъртоносното напа-дение в историята на Израел. „Казвам, че представяйки официалната позиция на Европейс-кия съюз... (планът за евакуация) е напълно, напълно невъзможно да се приложи“, каза Бо-рел на пресконференция в Пекин в последния ден от тридневно дипломатическо посещение в Китай. „Да си представим, че можете да преместите един милион души за 24 часа в ситуа-ция като Газа, може да бъде само хуманитарна криза“, добави той. Ръководителят на ЕС Ур-сула фон дер Лайен изрази подкрепа на израелския премиер Бенямин Нетаняху в петък по време на посещение в страната. "Европа е до Израел", каза фон дер Лайен и добави, че стра-ната има "ангажимента да защитава своите граждани".

Но коментарите на Борел в Пекин показаха границите на това твърдение, като каза, че Изра-ел също е длъжен да следва международното хуманитарно право в процеса на защита. „По-зицията е ясна“, каза Борел. „Ние със сигурност защитаваме правото на Израел да се защита-ва“. „Но, както всяко право, то има граница. И тази граница е международното право“.

Думите на Борел идват една седмица след като въоръжени бойци на Хамас нахлуха през силно милитаризираната граница около ивицата Газа и убиха над 1300 души, главно цивил-ни. Израел отговори с интензивна бомбена кампания срещу палестински цели в Газа, уби-вайки най-малко 1900 души - повечето от тях цивилни и включително повече от 600 деца, както съобщи здравното министерство на Газа. Това предизвика призиви от някои предста-вители на международната общност Израел да прояви сдържаност и да позволи отварянето на хуманитарни коридори за палестинските цивилни.

Борел каза в събота, че единствената осъществима дългосрочна стратегия за разрешаване на това, което той нарече "спирала от насилие", е да се преследва създаването на независима и международно призната палестинска държава. Реакцията на Китай на конфликта, която не включваше пряко осъждане на атаките на Хамас, беше критикувана от западните лидери ка-то твърде слаба. След поредица от разговори на високо ниво с китайските лидери Борел каза, че ЕС и Китай са съгласни с решението за две държави. „Със сигурност сме съгласни, че единственото дългосрочно решение на тези кризи, които идват една след друга... е да рабо-тим върху решението на две държави. Съгласихме се, че международната общност трябва да направи всичко възможно, за да предотврати по-нататъшното влошаване на ситуацията, кое-то може да се разпространи в региона“, каза Борел. /БГНЕС