Борел: Иран държи шведски дипломат от ЕС

Най-високопоставеният дипломат на Европейския съюз потвърди, че Йохан Флодерус, шведски дипломат, работещ за ЕС, е в плен в Иран вече повече от 500 дни, предаде АФП.


Пристигайки на среща по въпросите на развитието в испанския град Кадис, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви пред репортери, че Брюксел "непрестанно" настоява за освобождаването на 33-годишния мъж.

В понеделник Швеция частично потвърди доклада на Ню Йорк Таймс за задържането, като обяви, че шведски гражданин на 30 години е задържан в Иран от април 2022 г.

Но Борел отиде по-далеч, като потвърди името на задържания и че той работи за дипломатическия корпус на ЕС.

"Искам да кажа нещо за, ако ми позволите, един конкретен случай, случая на г-н Флодер. Той е шведски гражданин, който работи за Европейския съюз и е задържан незаконно в Иран през последните 500 дни", каза Борел.

"Искам да подчертая, че аз лично, целият ми екип на всички нива - европейските институции в тясна координация с шведските власти, които носят първата отговорност за консулската закрила - и със семейството му, настояваме пред иранските власти да го освободят. Всеки път, когато сме имали дипломатически срещи, на всички нива сме поставяли въпроса на масата", добави той.

"Работихме за свободата на Флодер и ще продължим да го правим в тесен контакт със семейството, зачитайки волята му, и със сигурност с шведското правителство", коментира европейският служител.

През юли миналата година Иран обяви, че е арестувал мъжа по подозрение в шпионаж, две седмици след като ирански гражданин получи доживотен затвор в Швеция за ролята си в масовите екзекуции на хиляди противници на иранския режим през 1988 г. /БГНЕС