Борел: Израел действа в разрез с международното право

"Правото на самозащита трябва да се осъществява в рамките на международното право", заяви във вторник върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел след специално свикана виртуална среща на външните министри на ЕС.


"Някои от действията [на Израел] - и Организацията на обединените нации вече го каза: прекъсването на водоснабдяването, прекъсването на електроснабдяването, прекъсването на снабдяването с храна на маса цивилни хора е в разрез с международното право, така че да, има някои действия, които не са в съответствие с международното право", каза той.

Коментарите на Борел поставят ЕС в противоречие с посланията, идващи от Вашингтон, където администрацията на Байдън досега се въздържаше да критикува действията на Израел в Газа. Израел постави Газа под "пълна обсада" в отговор на нападението на Хамас срещу Израел, при което загинаха повече от 900 души. Забележките на Борел са най-силното осъждане досега от страна на високопоставен представител на ЕС на израелските удари в Газа, при които са загинали над 800 души.

Борел осъди "варварската и терористична атака" на "Хамас", но заяви: "Палестинският народ също страда".

Борел също така се опита да сложи точка на полемиката, която обхвана Европейската комисия през предходните 24 часа, когато тя беше принудена да оттегли изявлението на унгарския комисар Оливер Вархей, че цялата помощ за Палестина от ЕС ще бъде прекратена. Вместо това беше започнато преразглеждане.

Борел, който оглавява Европейската служба за външна политика - дипломатическото крило на ЕС заяви, че прегледът не трябва да забавя финансирането на Палестинската власт, която е призната от международната общност. "Би било голяма грешка в този критичен момент да спрем подкрепата си за Палестинската автономия", каза той, твърдейки, че това би било "подарък" за "Хамас".

"В този момент жертвите в Газа се увеличават. Хуманитарната ситуация е ужасна. Ще трябва да подкрепяме повече, а не по-малко", каза той.

Макар че коментарите на Борел като цяло съвпадат с предишни изявления на ЕС относно израелско-палестинския конфликт в моменти на изостряне на конфликта, като призовават за спазване на международното право и сдържаност от всички страни, мащабът и жестокостта на последното нападение на "Хамас" срещу Израел накара някои гласове в ЕС да призоват Брюксел да прояви по-голяма солидарност с Израел.

Въпреки че бяха поканени, израелски и палестински представители не участваха в срещата.

Междувременно председателят на Европейския парламент Роберта Мецола покани всички членове на Парламента и служители да спазят тържествен момент в Европейския парламент в сряда, за да си спомнят за жертвите на "Хамас". Очаква се обаче някои евродепутати да пропуснат събитието на фона на опасенията, че почитането на жертвите на израелските удари в Газа не са част от предложеното събитие./БГНЕС