Борел: Китайското мирно предложение за Украйна е несериозно

Европейският съюз смята, че единственият възможен мирен план за Украйна е планът, представен от украинския президент Владимир Зеленски. Брюксел не приема сериозно китайската инициатива, заяви в Туитър ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

По време на конференцията "Състоянието на Съюза 2023" във Флоренция първият дипломат на Брюксел заяви, че гледната точка на ЕС е, че дипломатическите преговори за постигане на мир в Украйна в момента не биха имали никакъв смисъл.

Борел отправи също така критика към Китай, че подкрепя Русия, но изтъкна, че според Брюксел Пекин все още не доставя оръжие на Русия.

"Единственото нещо, което може да се нарече мирен план, е предложението на Зеленски. Защото китайският "мирен план", ами, това не е мирен план, това е набор от пожелателни съображения, пожелателни мисли, но не е мирен план. Единственият план е този, който беше предложен от украинците, но, разбира се, той не беше приет от руснаците. Така че мирните планове са добри, но е нужен някой, който иска да говори за мир, наистина. Ако намерите някого, който казва: "Имам военни цели и ще продължа да бомбардирам, ще продължа да воювам, докато не ги постигна", добре, какъв разговор за мир бихте искали да проведете?", попита риторично Борел.

Китай трябва да играе роля

Борел също така изтъкна, че ЕС е признал от самото начало, че "Китай има роля". След това обаче Китай излезе с мирна инициатива, която "беше силно критикувана на Запад, защото със сигурност Китай е на страната на Русия", допълни той.

"Смятам, че Китай трябва да изиграе определена роля. Пекин е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Китай е този, който има най-голямо влияние върху Русия. Досега не е предоставял оръжия на Москва", заяви Борел, като отбеляза положителната оценка за неотдавнашния телефонен разговор на китайския президент Си Дзинпин с украинския му колега Володимир Зеленски.

По думите на Борел, за него е неразбираемо защо често го питат какво пречи на страните по света да доставят оръжия на Русия, ако Западът доставя оръжия на Украйна в такъв голям мащаб.

Ръководител на отбраната на ЕС

Борел подчерта, че ЕС трябва да продължи подкрепата си за военните усилия на Украйна. "Сега не е моментът за дипломатически разговори за мир; сега е моментът за военни във войната", каза той.

"Така че се чувствам като дипломат, но се чувствам и като един вид министър на отбраната на Европейския съюз, защото прекарвам доста важна част от времето си в разговори за оръжия и боеприпаси", призна шефът на външната политика на ЕС, като допълни: "никога не съм мислил, че ще прекарвам толкова много време в размисъл за това колко снаряди или артилерия мога да осигуря, можем ли ние, европейците, да осигурим на украинците." /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон