Борел: Конфликтът в Донбас е на път да ескалира

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви, че конфликтът в Донбас може отново да ескалира.

"Конфликтът е на път да се задълбочи, а напрежението нараства дори по отношение на европейската сигурност", каза той на брифинг в Луганска област, след като посети линията на съприкосновение и един от контролно-пропускателните пунктове. Брифингът беше излъчен на страницата на украинското външно министерство във Facebook.

Борел сподели, че е успял да види отблизо последиците от конфликта.

"Този конфликт има много висока цена и тя е човешкият живот", каза той. Ръководителят на европейската дипломация изрази възхищението си от работата на международните организации, както и на правителството на страната, по организирането на по-лесно преминаване на гражданите между Украйна и неконтролираната част на Донбас.

"Тук сме, за да подчертаем още веднъж подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Тук сме, за да работим заедно за деескалация. Основната ни цел е да деескалираме напрежението и това е целта на предстоящите разговори и нашите изявления в подкрепа на Украйна", добави той.

Посещението на Борел в Украйна ще продължи до 6 януари.

Европейският съюз трябва да вземе участие в преговорите между САЩ и Русия, насрочени за следващата седмица. Това заяви още върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

"Ако Русия иска да общува, разбира се, трябва да се организира диалог. Но предстоящите разговори включват не само две страни, темите на разговорите не са само за Русия и не са само за САЩ. Ако обсъждат въпросите на сигурността в Европа, европейците трябва да участват в тези разговори", каза Борел.

Той обаче призна, че тези преговори не са процес "за един ден". "Това може да продължи седмици и месеци", каза представителят на ЕС, като добави, че не би било "добра идея да се откажем от преговорите, предложени от Русия“.

Борел обърна внимание на факта, че дневният ред, предложен от Русия, се отнася до сигурността в Европа и пряко до Украйна. Според Борел на срещата на външните министри на ЕС ще бъде изготвена обща позиция по предложенията на Русия в областта на сигурността и тя ще бъде съгласувана със САЩ.

"Ще се координираме с партньорите от САЩ. Независимо дали на Русия ѝ харесва или не, ние трябва да участваме в тези преговори", подчерта той. /БГНЕС