Борел на посещение в Куба за укрепване на икономическите връзки на ЕС

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел призова кубинското правителство да "засили" отношенията си с блока, който е основният търговски партньор и инвеститор на острова, предава Евронюз


"Знам, че в момента Куба е изправена пред особено трудна ситуация в конкретния случай с енергията, електричеството и горивата (...), и затова трябва да засилим икономическите връзки с Европейския съюз", заяви Борел по време на среща с кубински бизнесмени, в рамките на посещение на острова.

Борел заяви, че блокът от 27 държави е основният търговски партньор на Куба, на който се падат 32 % от външната ѝ търговия, "в сравнение с 8 % от Китай и 8 % от Русия", и предоставя най-голямата помощ за развитие.

Той заяви, че ЕС "е обективно важен", защото е и първият инвеститор в Куба, "въпреки всички ограничения", наложени от американското ембарго, което е в сила от 1962 г.

"Ясно е, че ние сме много по-важни от други икономически субекти като Русия или Китай", отбеляза Борел.

Изявленията му идват почти седмица след като Русия и Куба подписаха икономически споразумения в десетина сектора по време на посещението в Хавана на руския вицепремиер Дмитрий Чернишенко, на когото президентът Мигел Диас-Канел обеща "безусловна подкрепа" за Русия "в конфронтацията ѝ със Запада".

Куба беше една от деветте държави, сред които Китай, Северна Корея и Беларус, които в сряда в Женева гласуваха против резолюцията, осъждаща атаките на Москва срещу украинската здравна система, приета с 80 гласа "за".

Хавана се въздържа при двете гласувания в ООН през март 2022 г. и февруари 2023 г., които призоваха Русия да спре войната и незабавно да изтегли войските си от Украйна. /БГНЕС