Борел: Най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви в понеделник, че създаването на палестинска държава би било най-добрият начин да се гарантира сигурността на Израел, съобщи „Гардиън“.


След като обиколи Близкия изток за разговори относно войната на Израел с Хамас, Борел проведе видео среща с външните министри на 27-те страни от ЕС.

Висшият дипломат на ЕС заяви, че е направил "фундаментален политически извод" от дискусиите си в целия регион.

"Смятам, че най-добрата гаранция за сигурността на Израел е създаването на палестинска държава", заяви Борел в писмено резюме на срещата в ЕС.

Борел настоява Израел да не окупира Газа след края на настоящия конфликт и че контролът върху територията трябва да бъде предаден на Палестинската власт.

"Въпреки огромните предизвикателства, трябва да напреднем в разсъжденията си относно стабилизирането на Газа и бъдещата палестинска държава", каза той.

В краткосрочен план, след като посети редица арабски държави, Борел заяви, че има "чувство за спешност" във връзка с отчайващото хуманитарно положение в разтърсения от война анклав.

"Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавни хуманитарни паузи, е голяма крачка напред, но трябва да осигурим бързото ѝ прилагане", каза висшият дипломат./БГНЕС