Борел: Най-зависимите енергийно от Русия страни-членки трябва да бъдат компенсирани

ЕС не помага за разрастването на конфликта в Украйна, а се опитва да го ограничи. Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за „Ел Мундо“.

"Ние не насърчаваме войната и не допринасяме за нейното разпространение", каза той. - "Опитваме се да я ограничим както в пространствено измерение, така че да не засегне други държави, така и във вертикално измерение, за да не се използват по-смъртоносни оръжия. Полагаме големи дипломатически усилия", увери ръководителят на дипломацията на ЕС. „Трябва да се опитаме да прекратим войната възможно най-скоро, но за нас е важно как ще приключи тя. Тя трябва да завърши с преговори."

"Ние помагаме на Украйна във военно отношение", напомни още Борел. "Енергийната зависимост на Унгария от Русия е различна от тази на Испания", каза той. „Необходимо е да има единен отговор, но за целта трябва да се положат усилия за солидарност. Най-засегнатите страни от ЕС ще трябва да бъдат компенсирани, за да могат да участват." /БГНЕС