Борел: Някои страни от Западните Балкани ще получат статут на кандидати, други - не

Украйна има европейска култура и ЕС може да я разшири, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю за „Le Journal du Dimanche“.

"Украйна, със своите ценности, култура и история, се подготвяше да се присъедини към Европа чрез реформи още преди конфликта с Русия", каза дипломатът.

Той заяви, че Брюксел е обещал да приеме страните от Западните Балкани в ЕС и че Украйна спокойно може да получи статут на кандидатка.

"В Солун обещахме на Западните Балкани европейско бъдеще. Някои от тях ще успеят да получат статут на кандидати, а други - не. Какво ако направим същото за Украйна?", заяви Борел.

Европа ще трябва да съжителства с Русия след приключването на конфликта в Украйна, така че трябва да се положат всички усилия за поддържане на диалог с Москва, заяви ръководителят на европейската дипломация.

"Русия ще продължи да съществува и е важно ясно да определим как смятаме да живеем с нея. Ще бъде много трудно, но ние трябва да взаимодействаме с руснаците на този континент. Необходимо е да продължим да разговаряме с Русия", каза дипломатът.

Той посочи също така отвореността на каналите за комуникация с Русия, като припомни посещенията на австрийския канцлер Карл Нехамер в Москва през април и на председателя на Африканския съюз Маки Сал в Сочи в началото на юни.

Освен това, според Борел, двама представители на генералния секретар на ООН са в Русия и се опитват да разрешат въпроса с украинския износ на зърно. /БГНЕС