Борел: Политиците в Ливан може да бъдат санкционирани, ако не разрешат кризата

Политическите лидери в Ливан може да бъдат изправени пред санкции, ако не изтеглят страната от финансовия колапс и не сключат сделка с МВФ. Такова предупреждение отправи върховният комисар на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

Жозеп Борел и президента на Ливан Мишел Аун

По оценки на Световната банка, в момента Ливан е изправен пред една от най-тежките икономически кризи от 1850 година насам.

Политическата криза остави страната без функциониращо правителство, след като последното подаде оставка след мащабния взрив през август 2020 г., убил десетки хора и унищожил части от Бейрут.

След разговор разговор с ливанския президент Мишел Аун в Бейрут Борел каза, че има "решително послание до всички ливански политически лидери от името на ЕС".

"Кризата, пред която е изправен Ливан, е вътрешна криза, която не идва от чужбина или от външни фактори" каза той. Той призова ливанското ръководство да поеме своята отговорност за сформиране на правителство и незабавно да бъдат приложени ключови реформи.

Ръководителят на дипломацията на ЕС заяви, че блокът е готов да помогне на Ливан да осъществи реформите, но само след сключване на споразумение с Международния валутен фонд. Това е единствената възможност страната да бъде спасена от финансов колапс и „няма време за губене“, смята Борел.

Той предупреди, че ако се появят „допълнителни пречки пред решенията“, ЕС „ще трябва да обмисли други начини за действие, както някои държави-членки са предложили“.

Те включват и директни санкции, но „ние предпочитаме да не тръгваме по този път“, каза Борел, като не пропусна да напомни, че решаването на този въпрос е в ръцете на ливанското ръководство.

През април Франция наложи санкции, като ограничи влизането на своя територия на ливански граждани, които, според нея, са отговорни за политическата криза.

Тогава външният министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че се водят разговори с френските партньори от ЕС за това как да се увеличи натискът върху ливанците, които "пречат на изхода от кризата".

Протести в Бейрут срещу икономическата криза

БГНЕС припомня, че само преди дни ливанската лира достигна ново дъно спрямо долара на черния пазар, продължавайки свободното си падане в обхванатата от политическа безизходица, икономическа криза и нарастващ недостиг страна.

Шофьорите бяха принудени да чакат часове наред на дълги опашки от коли пред бензиностанциите, за да напълнят резервоарите си.

Аптеките стачкуваха в знак на протест срещу централната банка, като я обвиниха, че не им е предоставила долари по преференциален обменен курс, за да могат да продължат да работят.

Увеличава се и недостигът на електроенергия, докато държавата се бори да осигури достатъчно гориво за работата на електроцентралите.

Хората, които получават заплати в ливански лири, са забелязали драстично намаляване на покупателната си способност, докато в същото време цените се повишават. /БГНЕС, АФП

Брюксел / Белгия