Борел представи за одобрение нови санкции срещу Русия с включена забрана на златото

Върховният комисар по външните работи Жозеп Борел представи нови санкционни списъци и пакет от санкции срещу Русия за одобрение, в който е включена и забрана на златото.

„Русия продължава със зверствата в Украйна, унищожавайки територии и крадейки зърно. Ще продължим да подкрепяме Украйна, за да се противопостави на руската агресия. Ще продължим военната си подкрепа“, написа той в Туитър.

Подкрепата на ЕС за военно оборудване на Украйна вече възлиза на 2,5 милиарда евро. Това написа в своя Туитър акаунт председателят на Европейският съвет Шарл Мишел, огласявайки първите новини от срещата на външните министри на ЕС в Брюксел по повод обсъждането на нови санкции срещу Русия.

„Европа продължава да допринася за мира и защитата на нашите ценности. Приветствам политическото споразумение на @EUCouncil относно петия транш за Украйна по Европейския фонд. Подкрепата на ЕС за военно оборудване за въоръжените сили на Украйна вече възлиза на 2,5 милиарда евро“, написа Мишел.

На срещата са били постигнати заключения, в които се определят приоритетите на ЕС в ООН по време на 77-ата сесия на Общото събрание (22-23 септември).

„Основните предизвикателства на нашето време не могат да бъдат преодолени от държавите, които действат самостоятелно, а трябва да бъдат решавани заедно“, се казва в официално изявление на пресцентъра на ЕС.

Европейските външни министри настояха при пристигането си в Брюксел, че санкциите, наложени на Русия, за да я накажат за нахлуването в Украйна, дават резултат - въпреки заплахата за енергийните доставки на ЕС. /БГНЕС