Борел: Русия е зависима от западните технологии

Зависимостта на Русия от европейските и американските технологии е шест пъти по-голяма от тази от Китай, поради което алтернативните китайски продукти не са в състояние да посрещнат нуждите на руската икономика в условията на наложените санкции.

Жозеп Борел, върховен представител по външни работи на ЕС

Това заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в интервю, публикувано днес във вестник "Йомиури".

"Някои може да се запитат дали тези санкции наистина влияят на руската икономика. Простият отговор е "да". Русия изнася много суровини, но й се налага да внася много продукти с висока добавена стойност, които не произвежда у дома. Що се отнася до напредналите технологии, Русия е зависима в 45% от Европа и в 21% от САЩ. За Китай този дял е само 11%", казва той.

Според Борел Китай вече предлага на Русия ограничено количество алтернативни продукти, особено високотехнологични стоки. "Китай, който разчита в голяма степен на износа за развитите страни, досега не е предложил на Русия помощ за заобикаляне на западните санкции. Износът на Китай за Русия е спаднал до нивото на износа на западните страни", подчерта Борел./БГНЕС

Брюксел / Белгия