Борел: Сърбия и Косово да се въздържат от едностранни действия

След разговори с Косово и Сърбия, призовавам двете страни да се въздържат от едностранни действия върховният представител на ЕС за външната политика Йосеп Борел в Twitter. Той добави, че скорошните действия застрашават години работа по подобряването на отношенията между Белград и Прищина.

„Неотдавнашното развитие на отношенията между Косово и Сърбия излага на риск годините на упорита работа и постиженията, постигнати в рамките на диалога между Белград и Прищина. Това влошава положението със сигурността в региона и извън него. Европейският съюз призовава и двете страни да се въздържат от едностранни действия, които могат да доведат до допълнително напрежение,“ се казва в изявлението.

Оттеглянето на косовските сърби от косовските институции не е решение на настоящите спорове, допълни Борел и призова двете страни да изпълнят задълженията си.

„Призоваваме Сърбия и представителите на косовските сърби да спазват задълженията си по диалога и да се върнат в косовските институции, за да изпълняват задълженията си, включително в полицията, съдебната система и местните администрации.

В същото време ЕС отново призовава косовските власти да спазват незабавно собствените си задължения. Това означава незабавно да се удължи процесът на пререгистрация на превозните средства и да се преустановят всякакви наказателни действия срещу притежателите на табели с КМ. Въпросът с регистрационните номера може да бъде решен от страните в рамките на диалога.“

ЕС е в готовност да гарантира сигурността в региона и насърчава страните да изберат пътя на диалога, заяви Борел в края на изявлението.

„В тясна координация с НАТО/KFOR и косовската полиция мисията на ЕС в областта на върховенството на закона (EULEX) е в готовност да гарантира стабилността в Косово в ролята си на втори отговорник по сигурността. EULEX и KFOR ще продължат да оказват подкрепа за поддържане на безопасна и сигурна среда в съответствие със съответните си мандати.

ЕС настойчиво приканва страните да изберат сериозно пътя на диалога и да се въздържат от всякакви действия, които биха довели до насилие и конфронтация. ЕС е готов да продължи да улеснява преговорите, но и двете страни трябва да покажат готовност да търсят решения по конструктивен начин и да спазват задълженията си, поети в рамките на диалога.“ /БГНЕС

Категории:

Тагове: