Борел: Ситуацията в Близкия изток е пълен провал

Ситуацията в Близкия изток е резултат от колективен политически и морален провал, призна в своя реч първият дипломат на ЕС


Жозеп Борел, на когото се позовава "Гардиън". Спорд него провалът се дължи на истинска липса на желание за решаване на израелско-палестинския проблем.

"Мисля, че ние, европейците, имаме моралното и политическото задължение да участваме, не само като предоставяме помощ, но и като допринасяме за трайно решение", заяви той. "Смятам, че имаме три отговорности. Трябва да продължим да се придържаме към твърда и балансирана позиция и на всяка цена да избягваме пренасянето на този конфликт в Европа."

Борел посочи нарастващия антисемитизъм и подчерта, че антисемитските и антимюсюлманските настроения са напълно неприемливи.

Втората отговорност, според Борел, е хуманитарното решение: "Международното хуманитарно право трябва да се спазва", заяви ръководителят на външната политика и добави, че хуманитарна пауза, балансирана с освобождаване на заложниците, може да бъде "първата стъпка".

Борел отбеляза, че е необходимо масирано увеличаване на хуманитарната помощ, както и евакуация на граждани от трети страни и "пропорционален израелски отговор".

"Но важното е да се помисли за цялостно и окончателно уреждане на въпроса, което днес очевидно е недостижимо", добави той. /БГНЕС