Борел: Статуквото в Израел вече не е опция

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел призова за решение за две държави в Израел и Палестина, като настоя, че статуквото вече не е опция в региона.

"Международната общност и особено ЕС не могат да продължат да плащат за възстановяването всеки път, когато избухне конфликт," каза той на пресконференция след неформална среща между външните министри на ЕС и йорданския им колега.

ЕС наскоро обяви, че ще добави 8 милиона евро (9,76 милиона долара) към бюджета си за хуманитарна помощ за Палестина, за да помогне за възстановяването на ивицата Газа.

"Достатъчни ли са 8 милиона за Палестина? Със сигурност това не е достатъчно. Възстановяването на Газа ще струва стотици милиони долари. Разбира се, трябва да им помогнем, но статуквото е непосилно", каза той.

Борел приветства споразумението за прекратяване на огъня между израелските и палестинските групи за съпротива, постигнато миналата седмица, но заяви, че това не решава основно проблема между Израел и Палестина.

"Не можем да разчитаме на прекратяване на огъня, насилие и след това ново прекратяване на огъня. Нуждаем се от мир, който няма да дойде чрез чудо, а чрез политически преговори. Решението за две държави е единственото, което може да осигури достойнство и свобода на Израел и Палестина”.

Борел заяви, че последните избори в Сирия не са били "нито свободни, нито честни". Той призова политическите сили в Ливан да "поемат отговорност и да оставят настрана различията си", за да се справят с икономическата криза.

Министрите обсъдиха и опасения, свързани с Източна Европа, включително как да се отговори на принудителното кацане на самолет на Ryanair, превозващ журналист дисидент, извършено от беларуското правителство.

"Трябва да придвижим по-бързо санкциите", каза Борел. „Работата вече започна и Европейският съвет ще вземе решение своевременно“./БГНЕС, Анадолска агенция