Борел: Всички искаме мир, но трябва ясно да определим какъв

Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, анализира развитието на войната в Украйна и нейните последици. Той увери, че Европа ще продължи да предлага военна подкрепа на нападната страна, в интервю за испанското радио „Odna Cero“.


"За момента тези обединени усилия продължават ," заяви Борел, като добави, че проучванията на Евростат показват, че мнозинството от европейското население иска да продължи да подкрепя Украйна. Въпреки това той призна, че "е нормално войната в Украйна да привлича много повече внимание в граничещите с нея страни , които се чувстват пряко застрашени и имат предишен опит с руска инвазия" , отколкото в Испания или Португалия, където интересът на гражданите намалява след повече от година война.

Борел обясни, че не знае дали има някакъв контакт между Кремъл и украинското правителство. Той обаче отбеляза, че всички лидери, които са отишли да се видят с руския президент Владимир Путин , са се върнали с един и същ отговор - "той има военни цели за изпълнение и докато не ги изпълни, няма да спре войната".

Освен това върховният представител на ЕС каза, че Путин вероятно изчаква да минат изборите в САЩ и увери, че войната е щяла да протече по съвсем различен начин, ако в Белия дом е бил Доналд Тръмп, а не републиканецът Джо Байдън.

Путин направи гигантска грешка

Жозеп Борел заяви, че " Путин е направил гигантска грешка, той е вярвал, че за 15 дни може да бъде в Киев и да подчини Украйна поради дисбаланса на силите".

Представителят на ЕС посочи, че руският президент "е направил гигантска грешка, защото е подценил съпротивителните способности на Украйна и е надценил капацитета на армията си, подценил е способността за обединение на европейците, които е смятал, че е „хванал“ във хватка с газовите доставки, и е подценил съюза между САЩ и Европа".

„Резултатът е, че месеци след войната Русия загуби 2000 танка и е в отстъпление“, допълни Борел.

Той добави, че ако "бях приятел на Путин, както са китайците, щях да му кажа, че е допуснал гигантска грешка и че трябва я поправи възможно най-скоро. Очакваме това от Китай да повлияе на Путин да спре тази война“.

Върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност подчерта, че "целта не може да бъде друга, освен изтеглянето на Русия от завладените територии".

Борел отправи критика към тези, които искат да спрат подкрепата за Украйна във военно отношение под предлога на желанието за мир.

"А какво ще се случи по-нататък? Ако спрем да помагаме на Украйна във военно отношение, Русия няма да се оттегли. Всички искаме мир, но трябва да знаем какъв мир искаме", добави той. /БГНЕС