Борис Джонсън е готов на „смели решения“, за да удовлетвори приоритетите на британците

Британският премиер Борис Джонсън заяви своята решителност да "възстанови по-добре" страната след Брекзит, въпреки кризата с доставките в Обединеното кралство, изострена от излизането на страната от Европейския съюз, пише „Фигаро“.

„Ние не издържахме, за да ни върне Ковид-19 към ситуацията, която бе преди това“, каза лидерът преди началото, в неделя, на годишната конференция на неговата Консервативна партия в Манчестър (северозападна Англия). Подчертавайки, че правителството му е спазило предизборното си обещание, като е осъществило Брекзит и че е било масово ваксинирано срещу Ковид-19, той каза, че иска да вземе „смели решения“, за да удовлетвори приоритетите на британците, такива като заетостта, сигурността и изменението на климата.

„Всичко това показва, че държим на думата си и сега е моментът да отидем по-далеч, не само за възстановяване, но и за по-добро възстановяване“, добави той. Планирана от неделя до сряда, голямата годишна конференция на торите, първата присъствена от две години насам поради коронавируса, представлява възможност за консервативния лидер да говори пред поддръжниците си. Речта му е насрочена за сряда.

-Множество кризи-

Дошъл на власт през юли 2019 г., победителят в общите избори, организирани няколко месеца по-късно с обещанието за „постигане на Брекзит“, 57-годишният Борис Джонсън трябва сега да убеди британците в ползите от напускането на ЕС, които той толкова изтъкваше. В момента Великобритания е изправена пред множество кризи, като например повишаване на цените на газа и недостиг в супермаркети и бензиностанции поради липса на шофьори на камиони.

Той обяснява това с подема на световната икономика след пандемията и изключителното търсене, причинено от паника при закупуване на бензин. Но последиците от пандемията се влошават и от Брекзит. В опит да се справи с недостига на шофьори на камиони и персонал в птицефермите и пред заплахата от празни рафтове по Коледа, правителството временно облекчи имиграционната си политика, за да предостави до 10 500 временни работни визи.

Той също така обяви в петък, че около 200 войници ще бъдат изпратени в понеделник за снабдяване на бензиностанции, пред които от две седмици се образуват дълги опашки. Официалният представител на Асоциацията на търговците на бензин (PRA) Брайън Мадерсън каза пред Би-Би-Си в събота, че недостигът на гориво остава „наистина много проблематичен“ в Лондон и югоизточната част на Англия. / БГНЕС