Борис Джонсън обеща пълна подкрепа за Лиз Тръс

"Ще подкрепям Лиз Тръс и новото правителство на всяка крачка от пътя", заяви Борис Джонсън в последното си обръщение към нацията като министър-председател.

"Само след няколко часа ще бъда в Балморал, за да се видя с Нейно Величество кралицата и факелът най-накрая ще бъде предаден на нов лидер на Консервативната партия", каза Джонсън пред "Даунинг стрийт" 10, обръщайки се към няколко тори депутати, държавни служители и армия от журналисти.

Давайки знак, че ще продължи да играе активна роля в британската политика, Джонсън заяви: "Позволете ми да кажа, че сега съм като една от онези ракети-носители, които са изпълнили функцията си и сега внимателно ще навлязат отново в атмосферата и ще се пръснат невидимо в някое отдалечено и затънтено кътче на Тихия океан."

Той обеща да предложи на правителството на бъдещия министър-председател Лиз Тръс "само най-пламенна подкрепа".

Говорейки за работата на своето правителство, Джонсън приветства екипа си като "фантастична група държавни служители, хората, които осъществиха Брекзит, хората, които осигуриха най-бързото въвеждане на ваксини в Европа".

"Заедно положихме основи, които ще издържат проверката на времето, независимо дали като си върнахме контрола върху нашите закони, или като поставихме жизненоважна нова инфраструктура, страхотна здрава зидария, върху която ще продължим да градим заедно, проправяйки пътя на просперитета сега и за бъдещите поколения."

Обвинявайки "жестоката война" на Русия срещу Украйна за енергийните проблеми, които измъчват Европа, Джонсън заяви, че Обединеното кралство има "икономическата сила да даде на хората парите, от които се нуждаят, за да преминат през тази енергийна криза".

Путин "напълно се заблуждава", ако вярва, че "може да успее, като изнудва или тормози британския народ", каза той.

"Знам, че Лиз Тръс и това състрадателно консервативно правителство ще направим всичко възможно, за да преведем хората през тази криза, а страната ще я издържи и ние ще победим", добави той.

Джонсън призна, че семействата в Обединеното кралство са изправени пред "труден момент", съобщи анадолската агенция.

"Можем и ще се справим с това. Ще излезем по-силни от другата страна. Но казвам на моите колеги консерватори, че е време политиката да приключи. Време е всички ние да застанем зад Лиз Тръс, нейния екип и нейната програма и да постигнем резултати за хората в тази страна", каза той.

"Това е, хора", завърши Борис Джонсън своят последна реч преди да отпътува за Шотландия, за да подаде оставката си пред кралица Елизабет II, тъй като е била посъветвана да не пътува.

По-късно през деня кралицата ще се срещне с Тръс и официално ще я помоли да състави ново правителство.

За първи път тези срещи ще се проведат в имението на кралицата Балморал в Абърдийншър, вместо в Бъкингамския дворец или замъка Уиндзор. /БГНЕС