Борис Джонсън откри COP26 с акцент върху 4 приоритета

Премиерът на Великобритания откри конференцията COP26 в Глазгоу с думите, че "часовникът тиктака", докато човечеството "изпомпва въглерод във въздуха", продължавайки поддържането на "причиненото от човека бедствие" - изменението на климата.

Джонсън очерта четири приоритета, като призова аудиторията от повече от 120 световни лидери да предприеме действия по отношение на "въглищата, автомобилите, парите и дърветата".

Сред приоритетите на Джонсън са постепенното премахване на въглищата, ускоряването на прехода към електрически превозни средства и прекратяването на обезлесяването, както и осигуряването на финансиране за борба с климатичните промени в помощ на развиващите се страни, които са на първа линия в климатичната криза.

Джонсън предупреди, че ако температурните цели не бъдат постигнати, "може да станем свидетели на изсъхване на посевите и роене на скакалци".

Светът може да се сблъска с пет пъти повече суши и шест пъти повече горещини, а при опустошително затопляне от 4 градуса цели градове могат да изчезнат.

"Колкото по-дълго се бавим в действията си, толкова по-висока става цената", каза Джонсън.

Британският лидер предупреди за проява на "неудържим" обществен гняв, ако COP26 се провали по отношение на климата, предаде АФП.

Подобно на принц Чарлз, който се присъедини към световните лидери на COP26, Джонсън предложи частният сектор и пазарите да се намесят, за да увеличат притока на твърди парични средства и да улеснят борбата с климатичната криза.

"В тази зала можем да разполагаме със стотици милиарди, но пазарът разполага със стотици трилиони".

Към Джонсън на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) през 2021 г. в Глазгоу се присъединиха президентът на САЩ Джо Байдън, Джонсън, индиецът Нарендра Моди, французинът Еманюел Макрон и Ибрахим Солих, президент на силно засегнатите Малдиви. /БГНЕС