Борис Джонсън пише автобиографична книга

Борис Джонсън е подписал договор за написване на книга за бурния си период като министър-председател на Великобритания, предаде Politico.

Политикът-брекзитър, който изведе Консервативната партия до гръмка победа на изборите през 2019 г., но миналата година беше свален от собствените си депутати след множество скандали, ще напише мемоари за HarperCollins, съобщи издателството.

Арабела Пайк, директор на издателството на William Collins, заяви: " Това ще бъде мемоарна книга за министър-председателя, като никоя друга. Очаквам с нетърпение да работя с Борис Джонсън, докато той пише своя разказ за времето, когато е бил на поста си по време на някои от най-значимите събития, които Обединеното кралство е виждало в последно време."

Все още не е определена дата за публикуване на книгата, а финансовите подробности по сделката все още не са оповестени.

Джонсън, който е дългогодишен участник в британската политика, водеше кампанията за Брекзит през 2016 г. През 2019 г. той пое ръководството на консерваторите, които на изборите през същата година разгромиха опозиционната Лейбъристка партия в традиционните ѝ територии.

Но първата му година на поста съвпадна с пандемията COVID-19 и макар че правителството на Великобритания беше похвалено за разпространението на ваксините, то си навлече остри критики за по-широкото си справяне с кризата и затъна в т.нар. скандал "Партигейт" заради нарушения на правилата за блокиране на достъпа до информация от страна на ключови хора в собственото правителство на Джонсън.

Джонсън най-накрая беше свален от депутатите си миналата година след твърдения за сексуално насилие срещу ключов политически съюзник, но слуховете за потенциално завръщане продължават да витаят в Уестминстър, след като торите замениха наследника му Лиз Тръс със стария враг на Джонсън Риши Сунак.

Бившият министър-председател вече е написал множество книги, включително биография на политическия си герой Уинстън Чърчил и детска книга: "Опасностите на напористите родители". /БГНЕС