Борис Джонсън призова британците да се ваксинират

Британският премиер Борис Джонсън призова всички жители на страната, които са със завършен ваксинационен цикъл, да се ваксинират с бустерна доза. Това се казва в изявлението на правителството.

"Ваксините ще ни помогнат да преживеем тази зима. Направихме феноменален напредък, но работата ни все още не е завършена и знаем, че защитата, която ваксините осигуряват, може да отслабне след шест месеца. За да защитите вас, вашите близки и хората около вас , моля, направете си подсилваща доза веднага щом получите покана от властите за това“, каза Джонсън.

„Можем да победим този вирус, ще го направим, но само ако слушаме здравните власти и се грижим един за друг“, добави той.

Реваксинациите вече са достъпни в Обединеното кралство - за жители над 50 години, здравни работници, персонал на старчески домове и хора с компрометирани имунни системи. Бустерната доза е достъпна само за тези, които са получили втората си ваксинация най -малко преди шест месеца.

Според последни правителствени данни общо около 86,3% от жителите на Острова над 12 години (49,6 милиона души) вече са получили първата доза от ваксината срещу коронавирус. Напълно ваксинирани са 79% от британците над 12 години (45,5 милиона души). Около 4 милиона души са получили бустерна доза.

Във Великобритания гражданите могат да изберат коя ваксина да им бъде сложена: на американската компания Pfizer и нейния немски партньор BioNTech, на британско-шведската компания AstraZeneca, както и на американската компания Moderna./БГНЕС