Борис Джонсън призова Г-7 да не се отказва от Украйна

Британският премиер Борис Джонсън призова колегите си от Г-7 да не се „отказват“ от Украйна четири месеца след началото на ожесточената война с Русия, обещавайки нова финансова подкрепа за Киев.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания

"Украйна може да спечели и ще победи. Но те се нуждаят от нашата подкрепа, за да направят това. Сега не е моментът да се отказваме от Украйна", каза Джонсън в изявление в навечерието на срещата на върха на Групата на седемте в Баварските Алпи .

Великобритания е готова да предостави още 429 милиона британски лири (525 милиона долара) гаранции по заеми, се казва в изявлението на Даунинг стрийт, предупреждавайки, че украинското правителство се опасява, че може да остане без пари до есента без нови парични вливания.

Обещанието повишава общия размер на британската финансова и хуманитарна помощ за Украйна тази година до около 1,8 милиарда долара.

Джонсън, под натиск у дома заради провала на извънредните избори и множество негативни заглавия, е твърд в подкрепата си за Украйна. Той посети два пъти Киев след инвазията на Русия на 24 февруари и изпрати въоръжение на украинската армия по-рано от другите западни съюзници.

Джонсън ще се присъедини към президента на САЩ Джо Байдън, германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и колегите им от Италия, Канада и Япония в баварския замък Елмау за срещата на върха на Г-7 от 26 до 28 юни.

Разговорите ще бъдат последвани от важна среща на върха на НАТО в Мадрид.

Украинският президент Володимир Зеленски трябва да се обърне към лидерите на Г-7 в понеделник чрез видеовръзка и според Даунинг стрийт се очаква той да призове съюзниците да предоставят дългосрочна подкрепа за неговата разкъсвана от война страна.

„Всеки признак на умора или колебание в западната подкрепа за Украйна ще бъде директен коз в ръцете на (руския) президент (Владимир) Путин“, се добавя в изявлението.

Говорителят на Джонсън каза, че докато бойните действия бушуват, западната подкрепа за Украйна трябва да навлезе в „нова фаза“ и въпросът бе как най-добре да се „подсили“ Украйна.

„Това е, което премиерът ще поиска на срещите на върха на Г-7 и НАТО, насърчавайки своите колеги лидери да увеличат икономическата, военната и политическата си подкрепа за Украйна“, каза говорителят.

„Успоредно с това трябва да засилим санкциите срещу Путин и неговите приближени, за да усетят цената за своето варварство“. / БГНЕС, АФП

Лондон/ Великобритания