Борис Джонсън с мисия в Саудитска Арабия и ОАЕ заради цените на нефта

Британският премиер Борис Джонсън ще лобира днес пред Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да изпомпват повече нефт, за да успокоят неспокойните пазари.

Джонсън пристигна в Абу Даби за разговори с престолонаследника принц Мохамед бин Зайед и по-късно трябваше да отлети за Рияд. Визитите му се осъществяват в момент, когато Западът се стреми да прекрати зависимостта си от руския нефт след инвазията в Украйна.

Посещението му, в момент, когато цените на петрола са изключително нестабилни, съвпада с ново осъждане на състоянието на правата на човека в Саудитска Арабия, след като в събота 81 души бяха масово екзекутирани.

Джонсън ще се срещне и с фактическия саудитски лидер - престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Британският премиер е един от малкото западни лидери, посетили Рияд след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън и принц Мохамед не са разговаряли, откакто Байдън встъпи в длъжност и обеща да третира кралството като държава "парий" заради убийството на Хашоги, за което ЦРУ обвини саудитския крал.

Говорителят на британския лидер настоя, че той ще повдигне въпроса за правата на човека и неотдавнашните екзекуции и ще поиска от бин Салман да осъди руския президент Владимир Путин заради нападението му над Украйна.

Саудитска Арабия и ОАЕ, които са два от най-големите износители на петрол в света и имат връзки с Русия, досега избягваха да заемат позиция срещу Русия.

Но преди да отпътува, Джонсън заяви, че въздействието на "бруталното и непровокирано" нападение на руския президент Владимир Путин ще се усети далеч извън Европа.

Зависимостта от Путин

Според Джонсън, тъй като западните санкции започват да действат, е необходима нова международна коалиция, която да компенсира въздействието им върху потребителите, които вече усещат негативните последици от нарастващата инфлация и увеличаването на разходите за живот.

"Светът трябва да се откъсне от руските въглеводороди и да спре зависимостта от петрола и газа на Путин", каза той в изявление.

"Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са ключови международни партньори в това усилие.

"Ние ще работим с тях, за да гарантираме регионалната сигурност, да подкрепим усилията за хуманитарна помощ и да стабилизираме световните енергийни пазари в дългосрочен план."

ОАЕ и Саудитска Арабия са двата най-големи икономически партньора на Великобритания в региона, като през 2020 г. двустранната търговия възлезе, съответно, на 12,2 млрд. паунда и 10,4 млрд. паунда, съобщиха от кабинета на Джонсън.

Премиерът се надява, че ще успее да убеди Бин Салман да увеличи производството на петрол в своето кралство, за да помогне за намаляване на спираловидно нарастващите цени, които повишават сметките за енергия на домакинствата.

Миналата седмица Германия отправи "спешен призив" към ръководената от Саудитска Арабия група на производителите на нефт ОПЕК да увеличи производството, "за да се създаде облекчение на пазара", заради опасения, свързани с предлагането.

Подобно на САЩ, Великобритания планира до края на годината да прекрати вноса на руски нефт като част от широкообхватните санкции, насочени срещу руските предприятия и милиардери.

Вносът от Русия представлява 8,0 % от общото търсене на петрол в Обединеното кралство - по-малко, отколкото в континентална Европа, където има нежелание за пълно спиране на крановете.

Миналата седмица държави, сред които и Германия, предупредиха да не се въвежда рязка забрана за внос на руски енергийни продукти поради липсата на незабавни алтернативни доставки.

Русия е най-големият производител на газ в света и вторият по големина производител на нефт след лидера на ОПЕК Саудитска Арабия.

Торбьорн Золтведт, анализатор за Близкия изток и Северна Африка във „Verisk Maplecroft”, заяви, че усилията за намаляване на цените на нефта досега са били безрезултатни.

Той заяви, че шансовете на Джонсън са "доста големи, тъй като той се опитва да постигне промяна в петролната политика на Саудитска Арабия и ОПЕК".

"Досега Саудитска Арабия не желаеше да се отклони от съществуващата рамка и план на ОПЕК+, който предвижда постепенно месечно увеличаване на производството", каза той пред АФП.

"Рамката беше изключително ефективна по време на пандемията от Ковида-19 и има силно нежелание да се променя курсът".

Солтведт заяви, че ОАЕ "може да са по-склонни да отворят крановете", тъй като искат да капитализират по-бързо петролните си резерви.

Но на 10 март ОАЕ потвърдиха ангажимента си към споразуменията на алианса ОПЕК+ да се придържат към съществуващите цели за добив през април. /БГНЕС

Лондон / Великобритания