Борис Джонсън и годеницата му търсят пари за ремонта на апартамента

Британският премиер Борис Джонсън и годеницата му Кари Саймъндс обсъждат различни възможности за финансиране на ремонта на апартамента им на „Даунинг Стрийт”.

Според Би Би Си се разглежда възможността за създаване на благотворителна фондация за привличане на дарения.

Двойката живее в апартамент с четири спални на „Даунинг стрийт” 11, над официалната резиденция на министъра на финансите.

Няколко от техните предшественици също са живели там, защото е значително по-голям от апартамента над резиденцията на премиера на „Даунинг Стрийт” 10.

Джонсън и Саймъндс се нанесоха в апартамента през юли 2019 г., а миналия април се роди синът им Уилфред.

Според източници на Би Би СиC ремонтът е почти завършен и се водят дискусии на високо ниво, за да се реши кой ще плати за него.

Премиерът на Обединеното кралство може да похарчи до 30 хиляди лири годишно за ремонт и обновяване на служебното жилище. Настоящите дискусии се отнасят до разходи над тази сума.

Говорител на премиера отказа да коментира и каза, че всички подробности за ремонта ще бъдат публикувани след време.

Вестник „Дейли Мейл” пръв писа за възможността за създаване на благотворителна фондация .

В статията се казва, че официалната мисия на фондацията може да бъде да запази и възстанови целия комплекс от държавни сгради на „Даунинг стрийт” 10 и 11, но истинската й цел е да плати за ремонта на апартамента, в който живеят Джонсън и Саймъндс.

Таблоидът също така подчертава, че идеята за създаване на фондация не е нова: по този начин президентите в САЩ покриват допълнителните разходи за ремонт на Белия дом, които надхвърлят отпуснатите за тях бюджет от 100 000 долара.

Британските медии пишат, че именно Саймъндс се занимава с избора на тапети, интериорни елементи и други детайли.

Съобщава се, че тя е наела Лулу Литъл, съосновател на фирмата Soane Britain, която предлага скъпи интериорни дизайни и мебели, изработени във Великобритания, използвайки устойчиви материали и традиционни занаяти.

Апартаментът на „Даунинг стрийт” 11 е реновиран за последен път през 2011 г., когато тогавашният премиер Дейвид Камерън е живял там със съпругата си и децата си.

Всички разходи, надвишаващи предписаните 30 хиляди лири бюджетни средства, той плати от собствения си джоб.

Опозицията смята, че Джонсън трябва да направи същото.

Премиерът на Великобритания получава заплата за работата си ( през настоящата фискална година - над 75 хиляди лири ) и друга заплата като член на парламента - без допълнителни плащания, около 82 000 паунда. След приспадане на всички данъци и осигурителни вноски остава около 109 хиляди годишно./БГНЕС