Борис Джонсън : Локдаунът е единственото решение

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън яростно защити пред парламента решението си да въведе пълен локдаун в Англия на фона на стремително увеличаване на инфекциите с SARS-CoV-2 в страната.

Излизайки пред Долната камара премиерът увери, че става въпрос за победа в надправарата между ваксинацията и коронавируса и по този начин да се спасят животи, съобщава „Дойче Веле“

"Ние се надпреварваме да ваксинираме уязвимите хора по-бързо, отколкото е необходимо на вируса да достигне до тях", каза Джонсън за мярката, обявена в понеделник и вече приложена във вторник. "Но ако ще спечелим това състезание трябва да дадем на армията си от ваксинатори възможно най-голямото предимство" и "за да го направим, трябва отново да останем у дома", добави той.

Джонсън заяви, че няма "друга възможност", освен да затегне ограниченията, което включва затваряне на училища, поради скока в случаите с новия щам, открит в страната , поради големия брой инфекции и че отпускането на мерките ще бъде постепенно.

Консервативният лидер, който представи аргументите си пред парламентаристите, които ще разгледат въпроса със задна дата, увери, че мерките ще бъдат преразглеждани непрекъснато и че ще има законово задължение да бъдат премахнати, когато вече не са необходими. "Намираме се финалната права, която става по-трудна в резултат на новия щам", призна премиерът.

Въпреки враждебността на някои депутати от същия сектор като Джонсън, новите ограничения със сигурност ще имат голямо мнозинство благодарение на подкрепата на лейбъристката опозиция, която от дни настояваше за ново блокиране. Пионер на западните страни във ваксинационната кампания, започнала на 8 декември, Великобритания вече е ваксинирала 1,3 милиона души (1,1 милиона в Англия) с ваксините, разработени от „Pfizer / BioNTech“ и „AstraZeneca / Оксфорд“. /БГНЕС