Борис Джонсън: Украйна трябва да се присъедини към НАТО

„Украйна трябва да се присъедини към НАТО“.


Това заяви бившият британски премиер Борис Джонсън. Той добави, че на Киев трябва да бъдат представени подходящите инструменти за борба срещу Русия. Изявлението му дойде по време на Конференцията за силни и свободни мрежи в Канада, съобщи „Индипендънт“.

"Украйна е избрала да бъде свободна, независима европейска нация, ориентирана към Запада, към ЕС, към НАТО. И Украйна трябва да се присъедини към НАТО. Това е единственият логичен изход от ситуацията", каза бившият министър-председател.

Той заяви, че опасенията, че подобен ход ще провокира Путин, не могат да попречат на действията.

"НАТО е органът, който дава сигурност и стабилност и ще донесе мир. Но междувременно дайте на украинците това, от което се нуждаят“, каза Джонсън.

Той описа Украйна като "страховита бойна сила" и заяви, че често е била снабдявана с "правилните неща в грешното време, с други думи, твърде късно".

"Украинците ще се справят с работата, ако им дадем инструментите. Нека им дадем инструментите. Те показаха, че са горда, независима нация и ще се борят за свобода. Това, което трябва да направим, е да продължим да подкрепяме Украйна, да продължим да подкрепяме свободата", подчерта бившият премиер.

Джонсън предупреди Доналд Тръмп, който се надява да се завърне в Белия дом след изборите в САЩ през ноември, срещу докладвания план за оказване на натиск върху Украйна да отстъпи Крим и граничния регион Донбас като цена за мир с Русия.

"Ако сте партията на Роналд Рейгън, ако искате да направите Америка отново велика, тогава не започвайте новото президентство на републиканците като отстъпвате победата на Владимир Путин", заяви Джонсън.

"Това би било катастрофа за Запада и катастрофа за Америка", добави той./БГНЕС