Борис Калоянов: Общественият ресурс е несправедливо разпределен

Да се спазват законите. Да се структурира правилно държавата. Да се промени пакет от закони, които трябва да регулират тези процеси, не просто да се раздават пари от прословутата джипка. Да имаме еднакъв достъп до обществения ресурс, да бъдем правова и европейска държава.

Тези приоритети очерта в интервю за БГНЕС Борис Калоянов, кандидат за народен представител от БСП в 26 МИР София-област.

Финансист по професия, с висше икономическо образование от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Борис Калоянов работи дълги години като главен финансист и мениджър във водещи европейски и световни компании, развиващи дейност в България. Туризмът, банковото дело и автомобилният сектор са областите, в които той има най-задълбочена експертиза. От около 7 години Борис Калоянов развива собствена компания – предприятие в областта на автомобилния бранш.

Икономиката и финансите са неговата тясна специалност, ето защо той развива предизборната си платформа на тяхната основа, но и не само: „Там е моята сила и там искам да се опитам да помогна на страната си. Затова ме грабна и програмата. Бях поканен от ръководството на БСП като част от гражданската квота. Запознавайки се с програмата установих, че моите убеждения съвпадат с нея. Мисля, че можем да направим търсената и чакана промяна“, смята кандидат-депутатът от левицата.

„Една от основните цели е по-висок икономически растеж и увеличение на доходите на населението. Не бих искал да споменавам класациите, които заемаме в Европа. Бих прибавил и намаляването и поддържането на ниска безработица. Като един от главните ми приоритети, бидейки толкова дълги години в частния сектор, поставям малките и средните предприятия и техният достъп до обществения ресурс. Не е толкова справедливо разпределен общественият ресурс в нашата страна. Осигурява се достъп на едни и същи структури – обществени поръчки, еврофондове и т.н. Бих искал това да се промени. Важно е също и осигуряването на допълнително финансиране и надграждане на предприятията с помощта на Българската банка за развитие“, очерта той основните приоритети, върху които смята на работи в следващия парламент.

Важен акцент Борис Калоянов поставя още в областта на данъчната и фискалната политика.

„В данъчната ни система трябва да има промени. Плоският данък изигра своята роля през годините, но в момента сме на етап от развитието на нашата държава, в който това трябва да се промени. За голяма част от домакинствата, които са с по-ниски доходи, това не е справедливо. Трябва да се мине на друга скала, на семейно подоходно облагане“, смята той, подчертавайки, че според него по отношение на фирмите и корпоративното облагане ставката да остане 10%.

Друг проблем кандидатът-депутатът вижда в прекомерната административна тежест, която значително затрудняване правенето на бизнес у нас.

„Аз съм човек от бизнеса и знам какво означава човек да направи една декларация, да подаде документи, да чака решение, удостоверение и т.н. Въвеждането на електронно правителство също е приоритет, който трябва да бъде доведен един път завинаги докрай“, посочи още той.

„Сега е дошъл моментът за промяна. На 4 април трябва всички хора да се мобилизират, нека да има висока избирателна активност, въпреки пандемичните условия. Най-добрата ваксина за нашето общество е хората да упражнят гласа си и да гласуват с бюлетина номер 4“, смята още Борис Калоянов. /БГНЕС