Борис Христов - родолюбец и космополит едновременно

Борис Христов - родолюбец и космополит едновременно. Това каза пред БГНЕС Елена Драгостинова - директор на къщата, която започнала да функционира като музикален център, впоследствие се превърнала в музей „Борис Христов“.

Той се намира на столичната улица „Цар Самуил“ 43 - в центъра на София. Къщата е построена от родителите на големия оперен певец през 20-те години на миналия век с изричното желание да бъде преустроена в културно средище. През 1977 г. тя е дарена от Борис Христов на държавата.

Директорът на музей "Борис Христов" подчерта, че това не е музей, който може да бъде разглеждан само реликва по реликва. „Наистина те са важни, за да имаме устои и да можем да пазим паметта за оперната слава на България, но нека гледат на този дом и на живо средище за изкуство, на едно огнище, от което израстват новите звезди“, каза тя.

Борис Христов е роден на 18 май 1914г. „Тази дата е свързана не само с неговото рождение, но и с неговото потегляне към трудния, изпълнен с много перипетии и рискове път към оперната слава. Известно е, че Борис Христов е получил стипендия, за да може да се обучава в Италия“, разказа Елена Драгостинова. Тя не скри, че това се е случило по един много интересен начин. „Когато той е пял заедно с хора, в който е участвал в царския дворец, Цар Борис Трети го е чул съвсем случайно и когато го пита: Къде пеете и кога мога да Ви чуя в операта? Тогава Борис Христов споделя своето съкровено желание да продължи да учи в Италия и обяснява, че той всъщност е юрист“, каза тя. По това време бъдещият велик оперен артист е бил на 28 години.

Елена Драгостинова подчерта, че Борис Христов е голям преди всичко като личност. „Той е голям като артист, защото той е обръщал внимание не само на вокала, не само на своята изрядност като певец, като глас, но той е знаел как да изглеждат неговите костюми, запознавал се е с епохата, с историческите факти преди да пристъпи към изработването на конкретния образ“, подчертава тя. Борис Христов на това е учил и учениците, защото той е един невероятен педагог. „Неговите ученици за жалост не са много, тъй като в момента, в който се откри академията за български оперни певци в Рим, един дом, който също е подарен от Борис Христов на българската държава, тогава вече той беше с разклатено здраве, но въпреки това в тази Академия той възпита ученици, които са наследили не само неговите творчески принципи, но и моралните му принципи“, не скри тя.

Елена Драгостинова каза, че той е плод на средата, в която той е израснал. Майка му Райна е завършила стопанско училище, така както навремето много момичета са завършвали това училище, за да могат да се подготвят да бъдат добри домакини, добри майки. „Тази къща е правена изцяло по проект на майката на Борис Христов“, разказа Елена Драгостинова. Баща му Кирил Христов е роден в Битоля. Директорът на музей „Борис Христов“ разказа, че този дом е изиграл много важна роля в живота на великия оперен артист, педагог и дарител. „Той е първото училище - поне за морал доблест и дори за театър, както казва проф. Атанас Божков. Първият микросвят, в който пред мирогледа му се появяват личности, на които може да се вярва“.

Тук е гостувал търновският митрополит Софроний, разкошен певец и приятел на бащата. Гостували са хора, които живеят с революционните борби на Македония и бързат, както се изразява П.Яворов, „не да разплитат трагичните възли, а да ги секат“. Какъв е бил стопанинът на този дом? „Той е бил също една високоинтелигентна личност, бил е учител, бил е човек, който обичал своите ученици и най-важното, че тази своя обич е изразявал и в своята представа за начина, по който преподава, за интериор. Тук в този дом има едно бюро, което е направено по поръчка на бащата на Борис Христов, което е еднакво от двете страни - каквото е за учителя, това и за ученика“, разказа тя.

Всяка година на 18 май, вече за 17-и път, откакто съществува музеят „Борис Христов“, тук започва голям Фестивал на изкуствата. Той носи името на Борис Христов, а е Фестивал на изкуствата, затова, защото както обясни Елена Драгостинова, Борис Христов някога обичаше да казва, че изкуствата са толкова по-силни, колкото по-здраво са сплотени помежду си. „Той имаше една фраза, една дума: ято от изкуства“, каза тя и посочи, че в техният фестивал, който ще продължи до 8 юли са включили много концерти, представяния на книги, изложби. Днес откриват фотографска изложба: Борис Христов - Костюми и роли от оперната сцена. /БГНЕС