Борис Петров: Скъпият долар ще се отрази негативно върху вноса на суровини

Войната в Украйна и последиците от нея са основната причина за изравняването на курса на еврото спрямо долара. За пръв път от началото на новото хилядолетие наблюдаваме паритет между двете основни световни резервни валути. Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът и финансов анализатор Борис Петров.

Борис Петров, финансов анализатор

„Военният конфликт има негативни последици за целия Европейски съюз. Енергийната криза също оказа своето негативно влияние. Тя удари ЕС много по-силно, отколкото САЩ“, заяви финансовият експерт.

Той посочи, че перспективи за икономически растеж в ЕС са „силно влошени“: „Това вероятно ще си проличи през третото и четвъртото тримесечие на тази година“.

Неизвестността, която витае около Европа, води до засиленото търсене на щатската валута, възприемана в тези бурни времена като сигурно пристанище.

Лихвените различия в еврозоната и САЩ също допринасят за днешната ситуация на паритет евро-долар.

„В Европа и Америка се отваря лихвен диференциал. Лихвените проценти в САЩ бяха повишени до 1,25%. Очаква се на следващото заседание на ФЕД след две седмици те да бъде повишени с още 1%, което е безпрецедентно. В еврозоната се очаква тази стъпка да бъде с 0,5%, така лихвата ще стане 0 %. Всичко това действа в посока на отслабване на еврото“, обясни финансовият анализатор.

По отношение на това как този паритет ще повлияе на българската икономика, в частност върху износа и вноса, няма единен отговор. Така например поскъпването на еврото спрямо долара може да има положителен ефект в туризма, особено що се отнася до тези туристи, които плащат услугите си в щатска валута. „Цените на туристическите услуги ще поевтинеят за потребителите, чиито доходи са в долари“, посочи Борис Петров.

Не така обаче стоят нещата за вноса. „В голяма част от български износ има съществена енергийна компонента. Поевтиняването на еврото към долара ще се отрази негативно върху вноса на суровини и преди всичко горива“, заяви финансовият експерт

Според него няма да има негативни последици за българската икономика от този паритет, защото тя е базирана на еврото. „Можем да очакваме един смесен ефект“, обобщи Борис Петров. /БГНЕС