Борис Писториус: ЕС няма да постигне целта от 1 милион снаряда в помощ на Украйна

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че ЕС няма да постигне едногодишната цел за изпращане на един милион артилерийски снаряда за Украйна, предаде АФП.


Миналата година Европейският съюз пое ангажимент да достави отчаяно необходимите боеприпаси на Украйна до март 2024 г., за да помогне на Киев да се бори срещу нахлуващите сили на Русия.

Досега държавите от ЕС са успели да осигурят само 300 хил. снаряда от наличните си запаси. Сега страните правят съвместни поръчки за 155-милиметрови снаряди, но има съмнения относно капацитета на отбранителните компании да произведат достатъчно количество навреме.

"За съжаление предупредителните гласове вече са прави", заяви Писториус на среща с колегите си от ЕС в Брюксел. "Единият милион няма да бъде достигнат. Трябва да приемем това."

Представителите на ЕС настояват, че все още е твърде рано да се твърди, че целта няма да бъде постигната, въпреки нарастващия скептицизъм.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че основен проблем е, че европейските фирми в областта на отбраната изнасят около 40% от продукцията си в други държави. "Може би това, което трябва да направим, е да се опитаме да изместим производството му към приоритетната, която е украинската. Това би било доста голяма промяна", посочи той.

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон посочи, че усилията за увеличаване на производството оказват влияние и ЕС би трябвало да може да произвежда по един милион снаряда годишно.

ЕС трябва да постигне резултати

Министърът на отбраната на Естония Хано Певкур отбеляза, че страната му е направила поръчка за боеприпаси на стойност 280 млн. евро - "най-голямата поръчка в Европа в момента". "Ще се опитаме да направим максималното, за да доставим снарядите на Украйна, защото тя има нужда от тях", добави той.

"Погледнете Русия. Днес те произвеждат повече от всякога. Те получават снаряди от Северна Корея. Европа не може да каже, че Русия и Северна Корея могат да доставят, а ние не може да направим това".

Борбата на ЕС да изпълни обещаните доставки идва в момент, в който опозицията в Конгреса на Съединените щати хвърли съмнение върху способността на ключовия съюзник Вашингтон да поддържа доставките.

На места боевете изглежда са стигнали до задънена улица, тъй като дългоочакваната украинска контраофанзива не успя да си върне голяма част от територията.

Брюксел твърди, че заедно с държавите-членки на ЕС, е предоставил на Украйна военна подкрепа на стойност 27 млрд. евро, откакто Москва нахлу през февруари 2022 г.

През юли Борел предложи нов фонд от 20 млрд. евро за следващите четири години, който да помогне за покриването на оръжейните доставки за Украйна.

Планът беше част от по-широк ангажимент на Г-7 да предостави на Киев дългосрочни ангажименти в областта на сигурността, за да му помогне да отблъсне руската агресия.

Обсъжданията на инициативата на ЕС обаче забуксуваха поради съмненията на ключови държави-членки.

Германия, която миналата седмица заяви, че ще удвои собственото си финансиране за Украйна до 8 млрд. евро през следващата година, не желае да отделя повече средства за фонда на ЕС.

Борел съобщи, че ЕС ще представи на Украйна преработен план до края на месеца, преди лидерите на ЕС да обсъдят одобрението му през декември. /БГНЕС