Борислав Георгиев: Доволен съм от желанието, момичетата дадоха максимума

Доволен съм от желанието, момичетата дадоха максимума. Това заяви старши треньорът на националния отбор по бокс за жени Борислав Георгиев на пресконференция в Пресклуб България след завръщането на тима от Световното първенство в Ню Делхи, Индия, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъства помощник треньорът на Георгиев – Роман Цветков, бронзовата ни медалистка в категория до 57 кг Светлана Каменова, пропусналата шампионата Станимира Петрова, както и генералният секретар на БФБокс Светослав Сапунджиев.

„Като цяло съм доволен не толкова от резултатите, а от желанието и играта. Има светлина в тунела преди предстоящите олимпийски квалификации. Светлана искам само да я похваля, изигра три перфектни мача, независимо че първо ни бе отсъдена загуба с двукратна световна шампионка – за мен победата бе изцяло наша, първи и трети рунд с по 3-4 удара бяхме отгоре над представителката на Тайпе. Ринговият рефер изпусна мача, още първия рунд тя беше ако не за дисквалификация, то за поне две официални предупреждения за влизане с глава. Беше отсъдено официално предупреждение на Светлана във втория рунд, което беше неправомерно. Третият рунд отново показа, че е по-добрата боксьорка. За наше щастие, след това ни бе присъден бронзовият медал“, започна Георгиев.

Старши треньорът на женския национален отбор по бокс Борислав Георгиев.

Венелина Поптолева загуби абсолютно равностоен мач, ще направим анализи. Аслъхан Мехмедова също показа израстване, игра с беларускиня с 13 победи от 13 мача в муай тай – за мен тя победи първи и трети рунд, пак ни бе присъдена загуба с 2:3. Златислава Чуканова направи уникален мач с тайландка, втори мач с олимпийска медалистка и актуалната световна вицешампионка от Колумбия, представи се страхотно, така че всички момичета дадоха максимума от себе си. Севда Асенова направи две хубави победи, за жалост стара травма на коляното се обади при едно падане във втория рунд на четвъртфинала – не можа да изиграе на 100% третия рунд. Колкото до Станимира, всички знаете какво й се случи, но тя и Светлана бяха основните състезателки, от които очаквахме медали. Доволен съм от отбора. След 20 дни ги събираме на лагер и продължаваме, имаме два турнира и се готвим да взимаме квоти за Париж в Полша. Четири часа преди финала обявиха дисквалификацията. За първи път от 30 години виждам подобно нещо“, каза още той по отношение и на дисквалификацията на състезателката от Тайпе.

Помощникът му Цветков добави, че се вижда бъдеще в следващото поколение. „За мен хубавите неща са, че виждаме бъдеще в следващото поколение, което идва отдолу. За този кратък двумесечен период видяхме много красиви и обнадеждаващи неща от нашите момичета. Въпреки резултатите, ние сме доволни и гледаме в перспектива с надежда, че наистина ще се случат нещата“.

Бронзовата ни медалистка Каменова бе категорична, че е заслужавала победата на четвъртфинала и че не за първи път е ощетен от съдиите. „Достойни съперници, видя се какво се случва. Бях по-добра, по-подготвена, и тези неправомерни действия с глава повлияха на крайния резултат. За мен първи и трети рунд взети – освен като състезател, го погледнах след прибирането и като треньор. Не виждам на базата на какво не беше присъдена победа, но явно има някаква грешка в мен, продължаваме да тренираме и да се подобряваме, освен че беше и кошмарно състезание. То не ми е за първи път да ме ощетяват на голям форум. В квалификацията за Рио де Жанейро беше подобен случай – или го преодоляваш, или не става. Трябва да си устойчив психически, отвсякъде могат да те нападнат. Да знаеш, че една загуба не ти предопределя бъдещи неуспехи“.

Бронзовата ни медалистка от Индия в категория до 57 кг Светлана Каменова.

Петрова заяви, че съжалява, че не е участвала в Индия заради добрата си форма преди първенството и се върна към причината за оттеглянето й – два камъка в бъбрека. „Беше едно кошмарно преживяване за мен. Вече си пожелавам, за трети път, да не ходя до Индия. Много странна ситуация. Оказа се, че съм имала два камъка в бъбрека. За мой късмет, един час преди полета единият решил да тръгне и да заседне. Така започна целият кошмар, беше отвратително, наложи се оперативно премахване на камъните. Единственото, за което съжалявам, е, че бях в добра форма, вярвам, че можех да спечеля и медал. Даже имаше и земетресение, било е с 4.5 по Скалата на Рихтер. За наш късмет се прибрахме живи и здрави всички – радвам се за Светла, защото тя заслужаваше. Не съм съгласна, че толкова късно определиха дисквалификацията на представителката от Тайван, защото Светла щеше да играе финал, според мен е ощетена, но в крайна сметка е с медал“.

Чака ги още работа. От април месец имаме Европейско за младежи и девойки, има Световно за мъже в края на следващия месец, програмата е важна и натоварена. Работят добре, да се надяваме, че Станимира ще има късмет следващия път. Няма контестации. Има въведено ново правило – когато резултатът завърши при 3:2, без значение за кой, автоматично се задейства система – вдига се бяла палка. Има на всяко голямо състезание технически делегати от ИБА, те са оценители. Оценителят на съдиите и наблюдателят – като се задейства системата, те дават червен или син, и автоматично стават съдии, те влизат като още два съдийски гласа. Това нещо става много бързо, когато треньорите свалят ръкавиците на състезателите. За първи път бе използвано на Световното за младежи, от тази година го има в правилника. При някакви ситуации се гледат записи, но нямат отношение към самия мач. Няма нищо официално, чакаме становище. Важно е какво се е случило“, сподели Сапунджиев отново новото правило при резултат 3:2 в полза на даден състезател, което е в сила от Световното за младежи в края на миналата година. /БГНЕС