Борислав Георгиев: Последните 4-5 години юношеският ни бокс е в подем

Последните 4-5 години юношеският ни бокс е в подем. Това заяви националният треньор Борислав Бояджиев на пресконференцията в Пресклуб „България“ след Европейското първенство за девойки и юноши в София, предаде репортер на БГНЕС. На събитието присъстваха генералният секретар на БФ Бокс Светослав Сапунджиев, треньорът Борислав Бояджиев, шампионът Кристиян Цветанов, както и вицешампионите Тони Сотиров, Серги Владояну и Кирил Борисов. Освен тях, присъстваха и медалистите от Европейското в Будва – Ясен Радев и Красимир Джуров.

Шампион и четири вицешампиони излъчи Европейското за юноши и девойки в София.

Изкарахме едно добро първенство в Черна гора със сериозен резултат – пет боксьора участваха, двама са медалисти. Отборът ни стана трети отборно предвид взимането на общо класиране мъже и жени, в случая юноши и девойки. Русия и Украйна участваха с пълни отбори. Няма как да не бъдем доволни – благодарение на работата с Красимир Инински и г-н Сапунджиев цялата подготовка се проведе страхотно. Видяхме колко хубаво е да имаме конкуренция в отделните категории – за съжаление, винаги са възможни травми в бокса. Няма как да не съм доволен. Равносметката ни с украинците е две победи и една загуба, с руснаците – една победа и две загуби. Момчетата показаха, че заслужават внимание, сега гледаме към Световното“, започна Бояджиев. „Искам да благодаря на федерацията, че ни беше осигурено всичко като подготовка, възстановяване, лагер – в последния момент отпаднаха турнирите, които бяхма планували, подготовката ни беше само 19 дни. Тренирахме триразово. Хубавото беше, че Републиканското първенство бе насрочено да е удобно с оглед и на предстоящото европейско първенство. От 13 категории юношеският отбор взе девет медала. На тримата финалисти много малко не им достигна, даже мога да кажа, че Кирил Борисов беше ощетен на финала в тежката категория. Последните 4-5 години юношеският бокс и младежкият са в подем, имаме добри резултати, тази година затвърдихме тези резултати. Всички треньори от националните гарнитури вървим в правилната насока и големите успехи тепърва предстоят“, погледна оптимистично Георгиев. „Запазих европейската си титла, но това е само едно стъпало към мен, в момента гледаме към следващото състезание – Световното първенство. Различното беше усещането поради заетите мерки, съгласно с коронавируса – усещането беше различно. За конкуренция – общо взето силните държави си бяха там, в подгряващите срещи липсваха. Разбира се, че почувствах, че съм по-добър боксьор. Със сигурност усещам израстване от тогава и се надявам да продължа да се самоусъвършенствам и занапред“, каза Радев. „Конкуренцията беше голяма. Определено се усеща по-голямата възрастова група, защото миналата година участвах на юношеския отбор, сега вече съм старша и определено противниците бяха по-тежки. Аз съм доволен от моето представяне“, заяви Джуров. „Европейското мина много добре, имаше доста конкуренция. На финала бих руснак, той беше много добър. След това взех купа за Най-добър боксьор на турнира. Много се зарадвах, ние се гордеем със себе си. С тези мерки срещу коронавируса трябваше да се пазим много, но преодоляхме всичко и се справихме“, коментира Цветанов.

От ляво на дясно: Радев, Джуров, Бояджиев, Сапунджиев, Георгиев, Цветанов, Владояну, Сотиров и Борисов.

С повече тренировки ще постигна повече, малко не ми достигна. Мисля, че мина супер това европейско първенство, всичко беше много добре. Имаше доста конкуренция на това европейско първенство въпреки пандемията. Също искам да благодаря на моите лични треньори Борислав Бояджиев и Роман Цветков“, сподели Владояну. /БГНЕС