Борислав Попов: Манипулативни твърдения, извадени от контекста

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.

"Не мога да приема манипулативни твърдения или такива извадени от контекста, с които се внушават неправомерни действия по отношение на работата на БФС с децата", обяви изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов по повод обвиненията за неправомерно харчене на държавни средства, отпуснати за развитие на Детско-юношеския футбол, предаде репортер на БГНЕС.

Около час преди насрочената за днес пресконференция на БФС, в базата на централата в Бояна нахлу полиция, за да изземе документи, именно във връзка с въпросните обвинения. "Провеждаме пресконференцията в малко неочаквана ситуация. Преди около час получихме едно определение от Софийския районен съд, с което в БФС като институция е дадено съгласие да се направи проверка по наличност на документи, които не са описани конкретно. В тази връзка в момента горе полицията съвместно с колегите от БФС подготвят документите, тъй като все още сме в срока и мислехме да ги изпратим утре. Така че нищо засега страшно няма", коментира ситуацията Попов.

Той даде повече подробности как са изразходвани държавните средства и показа сключените договори с различни фирми. "Прословутите договори за тези футболни екипи - това е една програма за развитие на детски футбол, която се води може би повече от 15 години, тоест тя не е нещо ново. По тази програма ние сключваме договор с Министерството, получаваме брутната сума 336 хиляди лева, в която влиза и ДДС. Избираме съответните доставчици и провеждаме турнири, поне по два турнира във всяка област. Участват поне по 10 отбора с поне 18-20 деца. Това е една от най-хубавите дейности на БФС, тъй като тя се отнася за всички съществуващи детски футболни клубове, не само за членовете на БФС. Всички деца от отборите-участници получават по един екип - 18 екипа за полеви футболисти и два вратарски. Спомена се, че сме облекли 25 процента от всички деца на тази възраст. Вероятно, но ние искаме да облечем 100 процента", каза Попов.

Един час преди пресконференцията в централата на БФС в Бояна нахлу полиция.

"БФС не е длъжен да провежда процедури по закона за обществените поръчки, независимо от това ние провеждаме процедури, като събираме минимум три оферти, въз основа на което избираме съответната оферта на основа цена-качество. Освен това търсим фирмата-доставчик да изпрати всички тези екипи във всичките 28 области на страната. Ние нямаме такъв потенциал като логистика, за да пренесем това количество екипи и топки по време на провеждането на турнирите. Всички договори са сключени по този ред и са отчетени пред Министерството на спорта. Въз основа на този отчет ние получаваме един протокол, който казва дали имаме да връщаме пари, което в два случая сме направили. Към момента на сключването на договора и към момента на доставката фирмата е действаща. Тези хора, представляващи фирмите, за които се говори, че са афганистанци, те са хора, които са тук и към онзи момент са съществували и са представлявали фирмата. В периода 2015-17 са проведени 174 футболни турнира, раздадени са 32 400 екипа, поръчани са 33 600 екипа, раздадени са 5400 топки на общо 1717 отбора", допълни изпълнителният директор на БФС.

"Не мога да приема манипулативни твърдения или такива извадени от контекста, с които се внушават неправомерни действия по отношение на работата на БФС с децата", изтъкна Попов.

"Около един милион лева получаваме за младежкия футбол. Трябва ни хотел и добър терен, тъй като тези деца се събират на лагери. Избираме хотели поне четири звезди, децата заслужават най-доброто. Отговорно се отнасяме към този сегмент от футбола. Те трябва да получат най-добрите терени, най-добрата храна, най-добрите лекари. Цената, която е платена, е пазарна, ние се съобразяваме с нея. Договорът с Черноморец за ползването на базата е за отдаване под наем на три тренировъчни терена, които се ползваха от отборите, които участваха на Евро 2015, в което участваха 16 отбора. Тези отбори заслужават най-доброто, това са националните отбори на различни държави, не можем да ги пуснем да тренират на терени, които не са с достатъчно добро качество. Посоченият договор включва наемането на терените на Черноморец, на които са проведени над 100 тренировки, като извадим ДДС от тези 300 хиляди лева се получава, че около 2 хиляди лева е тренировката. Ние имаме оценка от УЕФА за това първенство", каза още Попов.

От БФС изтъкнаха, че са получили добра оценка от УЕФА за провеждането на Европейското първенство за юноши до 17 години през 2015-та година, във връзка с което е сключен договорът за ползване на базата на Черноморец.

"Парите на данъкоплатеца са изхрачени компетентно и всичко е направено както трябва", завърши Борислав Попов.

"Да ви кажа честно направо съм дълбоко обиден на това, което се случва по медиите от доста време. Отправят се обвинения, които нямат нищо", заяви отговорникът по Детско-юношеския футбол в БФС Емил Костадинов.

Именно Костадинов е организатор на детските лагери, за които се твърди, че са плащани завишени цени за настаняване по хотели, част от които са свързани с хора от Изпълнителния комитет на БФС. "Искам да обясня за тези турнири, за които аз съм пряко отговорен. Говори се, че 75 лева е било скъпо и че някъде имало за 50 лева. В тези 75 лева не влиза само спане и храна, а доста други неща, като медицинско обслужване, тренировки, извозване до игрищата и други. Една медия да хвърля върху нас такава кал, няма да стане. Ще се борим докрай. Притеснения нямам, защото знам какво съм правил", коментира Костадинов. /БГНЕС