Борислав Сандов: Искам всяка една процедура от РИОСВ в публичните регистри

Имам силната мотивация да действам в тази сфера, която ми е поверена и се надявам, че ние ще можем много скоро да покажем, че България може да бъде с много по-добър имидж пред света и много по-добра страна за живеене. Това заяви пред журналисти номинираният за вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов на излизане от сградата на парламента. Борислав Сандов посочи, че чувства подкрепата на "Демократична България" за това той да е един от представителите й в този Министерски съвет.

"Въпросът с вицепремиерските позиции беше различен в различните сектори. Специално в нашия беше заради желанието да има вицепремиер, който да отговаря за климатичните политики, които са кроссекторни", обясни Сандов, цитиран от Нова телевизия.

Относно първата среща на министрите в този им състав, Сандов каза, че разговорът помежду им е бил свободен, били са обсъдени и неща за първия работен ден, след като в понеделник парламентът гласува доверие на новия състав на Министерския съвет. "Тъй като не се и познаваме с част от хората, беше и малко за представяне на личната мотивация на всеки един да бъде в тази зала", обясни Сандов.

Той каза, че едно от първите неща, с които ще се захване като министър на околната среда и водите, е прозрачността. "Искам всяка една процедура, която се намира в регионалната инспекция по околната среда и водите да бъде в публични регистри, за да можем да не разбираме за някои намерения, веднага след като дойдат багерите", каза Сандов.

Той заяви, че ще участва в Съвет на министрите по околна среда на 20 декември в Брюксел, където ще се опита да извоюва известен толеранс за България. "Искам да дам знак и да ни бъде даден толеранс, за да можем да променим курса и България, така че да не е от двойкаджиите, когато говорим за околна среда и води", допълни той. /БГНЕС