Борислав Сарафов: Името на Гешев излиза и в кръга на Пепи Еврото, и на Нотариуса

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов назначи ревизия в Софийската районна прокуратура. Върховни прокурори ще проверяват конкретни дела и конкретни магистрати, свързани с убийството на Мартин Божанов – Нотариуса, предаде репортер на БГНЕС.


Обезвластяването на главния прокурор ще доведе до изчезване на всички контролни механизми на прокуратурата. Ако това се случи брокерите на търговия със справедливост ще избуят като плевели, заяви Сарафов, който влезе в Софийската районна прокуратура, заедно с екипа, който ще извърши ревизията. Ръководител на екипа ще е Виктор Малинов от отдел “Инспекторат” на ВКП.


Твърдя, че има много достойни магистрати, но дори и 5-10-15 дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и че се търгува със справедливост и човешки съдби, заяви главният прокурор.

Името на бившия главен прокурор Иван Гешев излиза свързан и с кръга на Петьо Петров-Пепи Еврото и с кръга на Мартин Божанов – Нотариуса, съобщи Сарафов.

“Той е свързан и с двата кръга. Има информация и доказателства”, добави Сарафов.


Сарафов призна, че обвинението на СГП е закъсняло по отношение на убийството на Божанов. „Подготвяше се обвинение на въпросния Мартин Божанов по прякор Нотариуса. За съжаление, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва”, посочи Сарафов и даде заявка за изчистване на „петното върху прокурорската тога“.

Сарафов обясни, че в хода на ревизията очаква да излязат доказателства.

„Да излезе наяве документирано кое дело е иззето без мотиви и основания и без повод и аргументация да е възложено на друг прокурор от т.нар. специализиран отдел”, поясни той и уточни, че ще проверят какъв е резултатът от подобна дейност. „Дълбоко съм убеден, че престъпна дейност би могла да бъде документирана и всеки, който е извършвал закононарушения и е продавал дела да отиде в съда”, категоричен е и.д главен прокурор. Сарафов смята, че ще стигнат до истината.

„Никога не съм ходил и не съм знаел за съществуването на клуб СС (клубът на Мартин Божанов - Нотариуса)”, заяви той и се обърна към медиите да не му задават провокативни въпроси.

Въпросът за двете ЕГН-та на Мартин Божанов Сарафов отправи към МВР.

Ръководителят на от отдел “Инспекторат” на ВКП Виктор Малинов коментира, че в хода на ревизията в Софийската районна прокуратура ще акцентират върху законосъобразността на начина на възлагане на делата.

„Фокус на тези проверки са определена категория дела, който се наблюдават от СРП”, обясни той.

Проверката трябва да приключи до 28 февруари. Изпълняващият длъжността главен прокурор каза, че ще бъдат проверявани и конкретни дела и конкретни магистрати.

Сарафов обяви, че на 16 февруари ще бъде изслушан в парламента и във ВСС. /БГНЕС