Борислав Сарафов: Разследването на киберпрестъпления у нас е на много ниско ниво

Разследването на киберпрестъпленията в България е на много ниско ниво. Това каза директорът на НСлС Борислав Сарафов по време на семинар на тема "Разследване на киберпрестъпленията", който се провежда съвместно с баварската прокуратура, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Както на работно, така и на официално ниво с работа по съвместни казуси и случаи, се радвам, че можем да сверим часовника с германските си колеги и можем да видим как работят най-добрите разследващи на киберпрестъпления. Надявам се нашият часовник да не е изостанал, макар че нивото на разследване на киберпрестъпления в България е много ниско. Все повече стават администраторите на облачни услуги, все повече информация се качва в различни облаци и виртуалното пространство, и то става все по-уязвимо за кибератаки, каза Борислав Сарафов.

Борислав Сарафов и главният прокурор Иван Гешев.

Именно затова работата по киберпрестъпленията става все по-важна.

На двустранни срещи днес с баварската прокуратура са били обсъдени и сътрудничество по конкретни наказателни дела, както и работа по дела за трафик на хора, пране на пари, и т.н.

Директорът на НСлС изрази съжаление от факта, че редица международни изследвания показват, че в България има изключително ниско ниво на кибер сигурност. „През 2018 година в страната ни бе приет закон за киберсигурност, но това за съжаление не помогна. Ние получихме хакерски атаки срещу НАП, срещу „Български пощи“, дейността на тези институции беше силно затруднена, предизвика обществени сътресения и вълнения“, заяви той.

Подчертавам, че сътрудничеството ни е отлично, и то трябва да бъде такова, защото темите, по които работим, са трансгранични, и създаването на бариери и препятствия между тях неминуемо се отразява на качеството на разследването, допълни Сарафов. Договорихме и посещение на български следователи в баварската прокуратура, където да се обучават българските следователи, добави Сарафов.

Гешев: Политическото закриване на спецпрокуратурата доведе до пълна липса на присъди за ключови престъпници

Никой не е застрахован, че дрогиран шофьор няма да отнесе невинен човек. Това с дрогираните шофьори вече е пандемия.

Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на семинара с представители на баварската прокуратура в Поморие.

Същото е като тези, дето употребяват алкохол и карат. Ние имаме внесено предложение още преди две години, но никой не го интересува. Да чухте една мрежа за наркотици да е разбита в последните месеци или година? Чета в сайт: Гешев казвал, че няма престъпна мрежа за наркотици, но миналата седмица хванаха един килограм. Какво значение има дали си хванал един килограм? Една престъпна мрежа плаща - теоритично, за да удари друга престъпна група, за да върви бизнеса на първата - теоритично. И какво? Хващаш един килограм, но мрежата продължава да съществува. И какво правиш? - Нищо! Групата продължава да съществува. И какъв е резултата? - дрога навсякъде, дрогирани и пияни шофьори, и никой не е в безопасност.

Казвам ви, трябва да решаваме най-важните проблеми, допълни Гешев.

Не мога да изземвам правомощия на други органи - не съставям актове, не изземвам коли, не разследвам престъпления - прокуратурата действа когато някой разкрие престъпление и сигнализира прокуратурата.

Навсякъде има местен криминален авторитет. Кой ще разследва, например, в Поморие и Бургас, като всички се познават? Това ще е последствието от закриването на спецпрокуратурата, което си беше чисто "законодателно безобразие". И не че беше безгрешна спецпрокуратурата, но да се разваля едно работещо нещо - сравнително най-доброто, и да се върнем към неработещото, е трагедия. В малкия град всички се познават, как да се прави разследване така?, попита още главният прокурор.

Нямам право по Конституция да коментирам темата дали ще вляза в политиката, мога само да кажа, че - за съжаление, - нищо не може да се промени без политика. Може да си удряш главата в стената, да се стараеш, и някой в НС да ти казва, че "това е политическо решение" /за закриването на спецправосъдието - бел. ред./. Значи, може да не е правилно, може да не е в интерес на гражданите, но е политическо решение, допълни Гешев. Няма да коментирам, че някой евентуално може да е взел бонбони, например, за това решение. Просто си правят ПР, и никой не слуша професионалистите.

Знаете ли как се кумулира и се прави общото наказание? Когато има 4 присъди, съдът, който последно е постановил присъдата, трябва да определи общото наказание от предишните три. Само че като последната присъда е на спецсъд и той е закрит вече, как този човек ще влезе в затвора?, попита още Гешев. Ще ви кажа: няма да влезе!

През юли 70-80% от СРС-тата, които са се ползвали от спецпрокуратурата, бяха прекратени, защото щяха да са незаконни след закриването на съда. Става въпрос и за международни разследвания с нашите партньори. Да сте чули за сериозна престъпна група, която е задържана, и е с повдигнати обвинения? Няма такава. Вижте колко случая и присъди имаше на месец при действието на специализираната прокуратура, посъветва главният прокурор и допълни, че може да не са били достатъчно, но е имало някакви, досега няма нито една.

Очевидно някой е щастлив, но определено не са българските граждани, не съм и аз. Като гледам какви коли карат някои тук, сигурно и те са щастливи.

Възхищавам се на Германия: политиците слушат какво говорят професионалистите: а тук никой не слуша! 30 години се говори за законодателна реформа, и сега е пълна трагедия. Законодателната реформа - ако я онагледя така общо, е една луксозна кола, която се нужда от ремонт на двигателя. С много хубаво купе е и с много хубави гуми. Някои хора казват, че проблемът е в гумите, а не в двигателя, защото искат да продадат гумите. И собственикът, който не разбира, казва: добре, ще сменим гумите с по-евтини. Сменя гумите, но колата пак не върви. А този, който вече е взел гумите, ги продава. Това е съдебната реформа, и българските граждани трябва да го знаят. Шест години от живота ми отидоха, за да създадем нещо европейско, каквото беше специализираната структура. И всичко отиде на вятъра, допълни Гешев./БГНЕС