Борислав Сарафов: Съдебната реформа се превърна в заклинание на политически шамани

Темата за съдената реформа се превърна в заклинание, което политически шамани повтарят до транс. А тя е много важна. Ние сме тези, които ежедневно правоприлагаме, най-добре знаем какви са практическите затруднения. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по бТВ.

„Нормалният начин за реформата е да се чуе и нашият глас, да се сформират работни групи, кръгла маса и др., подчерта заместникът на Иван Гешев. Той припомни, че още в първия работен ден на депутатите Обвинител №1 им е изпратил писмо. Съдебната реформа винаги се е правила от адвокати и кабинетни специалисти, а не от практикуващи, категоричен е Сарафов.

Той посочи, че има много архаични неща, които пречат на разследването. Сарафов разкри, че на американските колеги им е абсолютно непонятно присъствието на две поемни лица в нашия закон. С недоумение и почуда питаха как е възможно външни лица да се допуснат на местопрестъплението, добави заместник-главният прокурор.

Той посочи, че има влошаване на работата по телефонните измами, делата за наркотици, ключови показатели като дребният рекет, който се осъществява дори от различни служи.

По тази причина гражданите имат усещането, че държавата лека полека започва да отстъпва от своите позиции, заяви Сарафов и добави: „Усещане, че държавата липсва и именно това трябва да прекършим. Ще се активизират делата от страна на прокуратурата, за да се обърне негативната тенденция в борбата с престъпността. Ако трябва, ще предприемем проактивен подход по отношение на оперативните служби, ДАНС“.

Според него проблем е честата смяна на областни полицейски ръководители. Ако хоризонтът им на работа е 4-5 месеца, има влошаване. При Бойко Рашков тези ръководители дори се опасявали да говорят с прокурорите, разкри Сарафов.

Той посочи, че има влошаване на работата по телефонните измами, делата за наркотици, ключови показатели като дребният рекет, който се осъществява дори от различни служи. /БГНЕС