Борислава Петрова: С творчеството на Вазов се възвръщаме към Родината и корените си

"Иван Вазов винаги ще бъде актуален. Трябва да познаваме Вазов, творчеството му. По този начин ние се възвръщаме към Родината, корените си. Всички, които владеят словото, са благословени, а той е именно такъв“. Това заяви в интервю за БГНЕС Борислава Петрова, директор на къщата–музей на Патриарха на българската литература в град Сопот.

Тази година се навършват 170 години от рождението на гениалния български поет, оставил дълбока следа в литературата, а делото му ще бъде почетено с редица инициативи в цялата страна.

„Иван Вазов наистина е Патриархът на българската литература. Роден е в Сопот на 9 юли през 1850 г., в старата къща на дядо си. Тя се е намирала близо до тук, от другата страна на двора. През 1935 г., на 6 юни, е открита къщата–музей. Лентата прерязва лично цар Борис III, заедно с тогавашния митрополит, градоначалника на Сопот и цялата общественост. Интересен факт е, че тогава Българските железници пускат намаление от 70%, за да дойдат в Сопот хора от цяла България и да почетат делото на Вазов. Из целия площад са разпръснати рози, а всичко е наистина много тържествено“, разказа Борислава Петрова.

„Тази година чествахме 85 години от създаването на къщата, където може да бъде видяна интересна изложба с нещата, които съхраняваме. Тук е нотариалният акт, по идея на Минчо Вазов – брат на Иван Вазов. Семейство Вазови продава на общината имота на стойност 1 лев. Нямаме името на дарителя на акта, не е искал да бъде вписан в инвентарните книги, но постъпката е достатъчно красноречива за отношението към Патриарха на българската литература“, допълни още директорът на къщата – музей.

Там се съхраняват много интересни неща, свързани с живота и делото на Вазов, както и с неговото семейство. В къщата – музей могат да бъдат видени два негови много ценни ръкописа и вещи на семейството - пафтите на сестра му, на баба Съба, както и посмъртната маска на Вазов.

Уредбата на къщата пък е направена от Стеле Костов – български комедиограф и тогавашен директор на Етнографския музей.

„Иван Вазов е народен трибун, летописец. Неговото творчество обхваща две епохи – Възраждане и Следосвобожденската епоха. Още от съвсем малки ни е сме закърмени с „Аз съм българче“, „Малко цвете съм в полето“, много други негови стихове, както и с „Под игото“. Вазов заема и до днес основно място в образователната система“, категорична е Борислава Петрова.

„Всички ученици, от цяла България, минават пред къщата–музей. За съжаление, предвид обстановката, тази година това не се случи, но традиционно тук, през месеците май и юни, посрещаме по хиляда деца на ден. Правим различни образователни инициативи и съвместни уроци с училища“, разказа още тя.

Директорката на къщата–музей е категорична и в друго – всички, които обичат България, стават почитатели на Вазов.

„Подготвихме една инициатива. Зададохме въпрос към всички – ученици, студенти, работници, писатели, актьори и други. А той е – актуален ли е Вазов? Всички клипове с отговори публикуваме на нашата интернет и Фейсбук страница. Вече се включиха ученици от различни училища в България, но и от други държави, сред които Неделното училище в Малта. Актьорът Любомир Петкашев изпрати видео и много други. Има интерес. Отделно се проведе и нашият конкурс „Вазовата България“, за шеста поредна година. За съжаление тази година церемония няма да има и няма да е така тържествено. Въпреки всичко, въпреки извънредната ситуация, учениците участваха – рисуваха, снимаха, писаха и пращаха, получихме много неща“, разказа още за Борислава Петрова. /БГНЕС