Борислава Танева за Музикалния театър: Всеки мандат има своя край, без емоции

Конкурсът за директор на Държавния музикален и балетен център е проведен съгласно действащата нормативна уредба. Това коментира зам.-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева. Тя бе категорична, че конкурсът за директор на Държавния музикален и балетен център е проведен съгласно действащата нормативна уредба в областта на културата, вкл. по реда на Наредба № Н-4 от 14 юни 2007 г. за провеждане на конкурсите за директори на държавните културни институти.

Проф. Танева поясни, че в Закона за закрила и развитие на културата е разписана и определена мандатност, а настоящият конкурс е вече закъснял с 10 месеца.

Коментарът на зам.-министъра идва, след като по-рано днес творческите колективи от Музикалния театър дадоха специална пресконференция, по време на която изразиха своите съмнения относно честността и прозрачността на конкурса за избора на директор, проведен на 3 ноември. Според класирането досегашния директор Марияна Арсенова не бе сред класираните. На първо и второ място се класираха Еделина Георгиева Кънева-Лисичкова и Марио Николов Илиев.

Проф. Танева допълни, че в състава на конкурсната комисия с председател проф. Пламен Джуров са били включени доказани специалисти и експерти, каквито са и изискванията по наредба. Проф. Танева посочи още, че комисията разглежда и оценява концепциите на кандидатите за развитието на Държавен музикален и балетен център - София за бъдещия период - следващите 5 години, а не за работата на културния институт досега. Противното би означавало поставяне на кандидатите в неравностойна позиция. „Не оспорвам по никакъв начин това, което е в момента Музикалният театър, но всеки мандат има своя край.“, сподели зам.-министър Танева. По думите й не бива да се подхожда емоционално, тъй като администрацията на Министерството на културата е длъжна да спазва законовите процедури.

Актьори: Под ръководството на Арсенова Музикалният театър дори беше на плюс

След провеждането на конкурса Комисията е излязла с подписан от всичките си членове протокол за одобрените резултати без възражения, а решението на министъра се опира на този протокол.

Зам.-министър Танева изрази и съжалението си, че с коментари от подобен вид се измества фокусът на общественото внимание от значими постижения, които Министерството на културата е осъществило, като например осигурените от правителството допълнителни средства, с които ще бъдат подпомогнати 51 държавни културни института в сферата на сценичните изкуства. Средствата се предоставят с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка, заради която те бяха поставени в критична ситуация. /БГНЕС