Бориславова: Без Рашков начело на КПКОНПИ, няма да участваме в правителството

Ако не бъде приет Антикорупционният закон и Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, няма да дадем съгласие за участие в коалиционно управление. Това заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в оставка, предаде репортер на БГНЕС.

Бориславова подчерта, че при съставянето на бъдещото правителство от „Продължаваме промяната“ „ще се ръководят от общи политики и реформи, не от постове“. Тя коментира преговорите за нов кабинет по време на представяне но доклад на АКФ.

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова, също взе участие от събитието, но бе лаконична. “От преговорите и от националното ръководство на “Демократична България” зависи дали партията ще настоява за председателския пост на Бойко Рашков и текущата формулировка на антикорупционния закон.”

Антикорупционният фонд (АКФ) представи за четвърти път своя Годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта, озаглавен „Антикорупционни институции 2021: нулева година“.

Докладът анализира развитието на 49 ключови разследвания за корупция от прокуратурата и практиката на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Анализът показва ясно, че реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита. /БГНЕС