Бориславова: Готвят се промени, за да работи безпроблемно Европрокуратурата у нас

Премиерът Кирил Петков лично е уверил представителите на ЕП и ЕК, че ще направи всичко възможно Европейската прокуратура да работи безпроблемно на българска територия включително и със законодателни промени, които до седмица ще бъдат представени. Това заяви началникът на кабинета Лена Бориславова, след като премиерът Кирил Петков се срещна с представители на ЕП и ЕК, предаде репортер на БГНЕС.

Законодателните промени ще включват Европрокуратурата да има своя собствена администрация, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най- оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната, добави Бориславова.

Премиерът сподели за проблемите в правосъдната система. В този ред на мисли бяха изложени факти свързани със системните нарушения и подозрителни кредити, раздавани от ББР, премиерът разказа за язовирите и строежа им със свързани фирми без разрешения, както и за строителството на АМ Хемус, и пътищата от републиканската пътна мрежа.

С представителите на ЕК и ЕП бяха обсъдени възможностите за това как европейските и българските институции могат да започнат да работят по –добре и в опазването на евросредства.

Бе поет ангажимент от страна на България да предостави доклад на МФ за системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства.

Не е оказван политически натиск, роля на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи, коментира Бориславова задържането на Бойко Борисов. /БГНЕС