Бориславова: Искаме началникът на НСО да бъде освободен

На оперативно заседание на Министерски съвет приехме, решението е единодушно, да отправим предложение до президента за освобождаване от длъжност на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев.

Това съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, предаде репортер на БГНЕС.

Бориславова съобщи, че ще предложат НСО да не охранява бивши управляващи и президенти четири години, а една година.

Мотивите за това предложение се основават на действията на ген. Емил Тонев във връзка с няколко обстоятелства. Първо, предаването на видео материали от служебните и официалните входове на МС, което предаване се извършва при нарушаване на основните гаранции за сигурност на лицата на територията на МС, включително както знаете в сградата на МС се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали за престъпления директно до Европейската прокуратура, съответно тук има защитени свидетели, които се намират на територията на МС, искат да предоставят информация и да подадат сигнал. С предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права, което МС осъжда и счита за абсолютно недопустимо, начина, по който тези материали са предоставени, заяви Бориславова. В допълнение по официална информация, предоставена и на президента съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО. Също така на оперативно заседание бе обсъдено и разминаването в поведението на ръководството на НСО със скорострелното предоставяне с гриф „спешно“ и незабавно на видеоматериалите от служебните входове на МС, когато вече е ясно, че тази сграда е контактна точка за Европейската прокуратура, съпоставено със забавеното и липсващото предоставяне и оказване на съдействие по време на протестите през по-миналото лято, когато беше изключително ценно и важно да бъдат предоставени именно тези видео записи от именно тези входове на МС на разследващите органи, за да могат да бъдат проведени пълни разследвания на насилието, което е извършено спрямо граждани по време на тяхното мирно право на протест, когато е било упражнявано, добави Бориславова. Поради тези и други пропуски в осигуряването на безопасността на гражданите и на представителите на кабинета, днес единодушно се взе решение да бъде отправено предложение до президента, който по закон има право да освободи началника на НСО, каза още Петков. Премиерът не е бил уведомен за предаването на тези видеоматериали от Емил Тонев на Софийска градска прокуратура, за това Петков е разбрал от медиите, уточни Бориславова.

През следващите няколко дни ще бъде внесен и проект за изменение на Закона за НСО, с който ще бъдат взети решителни мерки, за да може тези пропуски повече да не може да съществуват.

Една от тези мерки е да бъде подобрена структурата на НСО, да се засили капацитетът за охрана на действащите членове на кабинета, като се освободи ресурс от охраната на бивши членове на кабинета, те се охраняват за срок от 4 г. след прекратяване на службата им, ние смятаме, че това не е необходимо и затова охраната се намалява за срок от 1 година, каза още Бориславова. /БГНЕС