Бориславова: Обсъжда се временно ограничаване правата на КЕВР

Обсъдени бяха спешните мерки за помощ на населението и пострадалите граждани от наводненията. Това заяви новият говорител на Министерски съвет Лена Бориславова, предаде репортер на БГНЕС.

Областните управители бяха инструктирани да се направят до края на деня доклади подробни разчети за цени и сметки, за да се покрият щетите от наводненията. До края на седмицата ще се извършват огледи на експерти. Взети са спешни мерки до края на деня да се изграждат мостове, там където са били срутени. Приоритет е търсенето на отговорност за лицата, които са рехабилитирали структурата през изминалите 2 г. и въпреки ремонтите се е стигнало до такива инциденти.

За енергийната криза Бориславова припомни, че в НС се сформира днес комисия за енергийната криза, задачата е да обследва какви са вариантите да се противодейства на ново покачване на цените на тока. Ще се обсъжда или временно ограничаване на правомощията на КЕВР, или предприемане на законодателни промени, за да има по-добър контрол и прозрачност, добави Бориславова.

По темата за Република Северна Македония, Бориславова каза, че няма отстъпление от позицията на България, а само преговорите да станат по-конструктивни. Нека видим как ще тръгнат преговорите и тогава ще кажем дали ще може да продължим със стъпката напред, добави още Лена Бориславова.

Началникът на кабинета на новия премиер съобщи още, че вече е стартирал процеса по номиниране на заместник-министрите. /БГНЕС