Борисов: 2 г. и половина ни управляваха служебни кабинети на един човек – това е диктатура

Две години и половина знайни и незнайни министри ни управляваха, докато траеше този хаос, безвремие, едно нищо. И всички тези служебни кабинети бяха посочени еднолично от един човек - това е диктатура, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Каспичан, предаде кореспондентът на БГНЕС.


Борисов подчерта, че служебни правителства трябва да има само в супер екстремен случай. „Ние сме парламентарна република. Когато има избори за президент, той се избира. Да ходи да представлява държавата и да обединява народа, а не политическа партия, каза Борисов.

Докато се приеме конституцията ще му изтече мандата. На кого отнемаме правомощията, да не е вечен, попита Борисов. Хареса му да управлява еднолично. Друго няма за тези две години, освен хаос, мизерия, чудовищна инфлация. Обраха с по лев от бензина, стопиха ви приходите. Аз не жаля за това и считам като демократ, че парламентът е мястото, където трябва да се решават всички въпроси. Това ли са успешните правителства на Радев, попита отново Борисов.

Според него, парламентаризмът в момента работи по-добре от всякога, тъй като партиите работят в екип. Учим се взаимно на компромиси, това е демокрацията, всеки прояви разум, както е видно от приемането на бюджета.

Ние отстъпихме от някои неща. Убеден съм, че следващият бюджет ще е още по-добър. Дадохме 560 милиона повече за образование, милиарди повече има за пенсионерите, повече пари за МВР, ДАНС, армия, Спешната помощ и при 3% дефицит. След катастрофата и тези неработещи правителства, наричани от същия този президент, който ги назначаваше „шарлатани“, сега жалим за тях. Не са били добри, отбеляза Борисов. „До вчера сме воювали. Днес искат 4 млрд. за пътища“, коментира Борисов бюджета и ПП-ДБ.

За тях е изпитание да набавят пари за пътища, след като години са внушавали, че тези пари се крадат от управляващите. Убедиха се, че да воюват с нас не е печелившо. Видяхте, че направихме компромис и по отношение на някои точки от бюджета“, добави лидерът на ГЕРБ.

За конституционната реформа той каза, че от години се говори за конституционни промени и когато ГЕРБ се е намесила в процеса, са били направени нови предложения, които са приети. Има широк обществен дебат. Конституционно мнозинство се прави по бавната писта - над 160 гласа, по бързата 18. Ако трябва да се прекроява нещо ще бъде направено, каза още Борисов.

Той коментира и случилото се в Скопие, като каза, че се е подразнил, защото е левскар. „Не ги разбирам нашите съседи защо го позволяват това, защото само добро са видели от България. Сега ще им е трудно и гостуването в София", допълни Борисов. Очаквйте подробности. /БГНЕС

Тагове: