Борисов: Ако има оставка на Калин Стоянов, трябва да си отиде и Денков

Категорично не. Ако има оставка на вътрешния министър, трябва да си отиде и премиерът акад. Николай Денков. Министърът е политическо лице. На него трябва да му държим сметка не за подготовката на полицаите, а за Шенген, за охраната на границата.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Борисов коментира поисканата оставка на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.
„В началото наистина мислех, че става въпрос за оставката на Борислав Михайлов. Помните, че когато аз бях премиер я поисках и той си я даде. Когато си тръгнах, той се върне. Сега разбирам, че всичко това е използвано заради министъра на вътрешните работи“, припомни лидерът на ГЕРБ.
Борисов отбеляза, че от ГЕРБ са направили много компромиси и с Петков са се разбрали, вътрешният министър да не бъде партийна кандидатура. „Да извършиш престъпление, да арестуваш лидери на опозицията само защото пресцентърът им е по-добър. Тогава с Петков се разбрахме – изберете вътрешен министър, който да е неутрален и да си гледа работата, който да е отдалечен от всички и да е професионалист. От това, което разбирам, Петков е предложил Калин Стоянов. От самия Стоянов разбираме, че той два дни е молен да стане министър. Той служеше при Бойко Рашков като шеф на БОП, това не са случайни хора. Те са доведени от ПП. По време на изборите разбрахме, че те ходят в МВР и кадруват, за да преследват политическите опоненти. Това са фактите“, посочи Борисов.
Той посочи, че с вътрешния министър е имал само една среща.
„На първата и единствена среща за мен беше в парламента. На нея присъстваха акад. Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Делян Пеевски, Йордан Цонев. Срещата беше какво правим по Шенген, какви действия трябва да извърши МВР, съвместната им дейност с МВнР. Това е единствената ми среща. Никога не съм ходил при него в МВР, никога не съм му се обаждал да кадрувам“, подчерта Борисов и добави, че е спазил думите си да не се меси.

Той заяви, че ако искат да напълнят МВР с калинки и припомни как е назначен заместник-министър във вътрешното министерство. „Момчето е добро, но единственото му добро е, че е бил охрана на Кирил Петков. И той израсна до заместник-министър“, каза лидерът на ГЕРБ и подчерта:
„Категорично не трябва да има оставка на министъра. Ако трябва да има оставка на Калин Стоянов, трябва да си отиде и акад. Денков. Професионалната работа на полицаите се прави от професионалистите, министърът е политическо лице. На него можем да държим сметка за заплати, за назначение, за охрана на границите, за Шенген. Това са политическите функции. Ако той трябва да понесе отговорност, тогава трябва да си отиде и Денков заедно с него. Цялата разправия, че това е останало последното място което не изпълнява поръчки и иска да си гледа работата“, обясни Борисов.
Той заяви, че няма да се угажда на Кирил Петков. „Сложиха главен секретар – висшата професионална фигура, сложиха трима-четирима заместник-министри. Самият министър каза, че заместникът на ДАНС го е завел при Петков... От нас няма да срещнат подкрепа. Нито Пламен Тончев от ДАНС познавам, нито Калин Стоянов. Неистовото желание да се закопчаят службите, да се извършват незаконните им арести, вече звучи опасно, звучи опасно за всички вас“, добави Борисов.

Коментирайки гласуването на вота на недоверие на кабинета „Денков-Габриел“ и дали вече е постигнато съгласие между ГЕРБ и ПП-ДБ, Борисов каза: „Отново проявих мъдрост и търпение. Пак трябва да кажа от технологията: Когато се провали втори вот, ще се провали и трети, ако продължаваме по същия начин“. /БГНЕС