Борисов: Ако няма правителство и Бюджет, след месец държавата спира да плаща заплати и пенсии

Мария Габриел е човекът, който има всички права, дадени от групата, да преговаря, да действа, да взима решения.

И това, което Христо Иванов е казал в интервю днес, - конституционно правителство, също е вариант, защото промяната на Конституцията също изисква поне 160 гласа. Така че в следващите няколко дена може да се направят още совалки по тази тема.

Следващата седмица ако няма правителство, няма да има бюджет. Приходите в хазната са за първото тримесечие досега. С това темпо, с което вървят, ще са по-малко поне с милиард и половина. Юни месец между 10 и 14 ние ще спрем да плащаме - държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите. И дупка.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че няма как да се работи по бюджет, защото бюджет се работи от мнозинства, които трябва да носят отговорност за него. „Без правителство бюджет не се гледа и няма да се гледа. Това съм го казал от първия ден", категоричен е той и добави, че Бюджет 2023, ПВУ, Шенген и еврозоната са заложници на това да се правят някакви политически игрички.

Борисов определи като несериозен вариантът за удължаване на текущия бюджет. „Разбирате ли, докато се играем на войни и подобни неща, държавата отива в канала. Сто пъти го казвам. Защо трябва да е само наша отговорност, тя е на всички", подчерта той и посочи, че все пак всички са изпратени в парламента, за да решат поне тези основни политики.

Борисов отново обеща, че ще подкрепят законите, свързани с правосъдната реформа, внесени от служебното правителство. „Ние не работим срещу хора, срещу личности, или каквото и да било. От месеци ме чувате, партията, всички наши представители, че работим и ще подкрепим тези закони", отбеляза той и допълни, че отговорните хора трябва да подкрепят правителство, за да се решат тези основни политики.

По отношение на главния прокурор, Борисов заяви, че според него „това да изнасяш записи най-малкото не е красиво". „Аз не съм записал никога човек в живота си и считам, че това е уронващо достойнството на този, който го прави. Ние като партия сме обещали на нашите избиратели да подкрепим съдебната реформа във вида ѝ, в който Крум Зарков я каза", каза още той.

Лидерът на ГЕРБ е категоричен, че няма никаква лична атака спрямо Иван Гешев. „Контролът за механизма го вкараха и в ПВУ, а това са 60 млн. лв. в полза на българите – да ги рискуваме няма смисъл. А какво се случва с Бойко Борисов няма никакво значение, има значение какво се случва в държавата. Никого моето име, или аз самият, няма да стана заложник на каквото и да било", обясни той.

Борисов заяви, че не се притеснява, ако главният прокурор е правил записи на разговори с него. /БГНЕС