Борисов: България вече е нискорискова страна за COVID-19

България е сред нискорисковите страни от тази нощ. Това обяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът в оставка се позова на изследване на Института "Роберт Кох", което е поставило България сред държавите с нисък риск за COVID-19. Борисов припомни, че този добър резултат у нас е постигнат с много по-леки мерки, отколкото в останалите страни, където е имало пълно затваряне.

„Тази нощ най-големият медицински институт „Роберт Кох“, на който се позовава и канцлерът на Германия Ангела Меркел на всички заседания на Европейските съвети, ни нареди сред нискорисковите страни. Има няколко вида риск. Ние досега бяхме в една зона с държавите с висок риск, като Франция, Унгария, Хърватия и др. Сега от тази нощ сме вече с държавите с нисък риск като Малта, Гърция и др. Сега нашите критици могат да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво – пълен локдаун, забраняване за излизане от градовете, пускане на СМС за излизане от домовете, неработещи фризьорски салони и др. Ние сега сме заедно с Австрия, която от октомври е в пълен локдаун. Така че можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна“, подчерта Борисов.

Той още веднъж благодари на колегите от ЕС, защото са осигурили РНК ваксини, които българинът желае. „С това приключва целият този ваксинационен план“, каза премиерът в оставка.

Той също така предупреди за мигрантски натиск по границите на България с Гърция и Турция.

„Само за последните три дни имаме 323 предотвратени опити за влизане на нелегални мигранти в България. Казвам това за моите опоненти, защото към днешна дата имаме нулева допусната нелегална миграция. Това е постигнато с огромни усилия на нашите славни граничари, за което им благодаря. Натискът е страховит, нападат отвсякъде – от Гърция и Турция. Нека тези, които утре ще правят служебно правителство, да имат едно наум, че тези държави много внимават в нашите изказвания, когато ги молиш за помощ, когато ти трябват. Спомням си за едни думи мекерета. Когато дойдат попитайте ги каква става по границите“, заяви Борисов. /БГНЕС