Борисов: Бъдещето на Северна Македония е в ЕС, не проигравайте този шанс

Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането на Северна Македония в Европейския съюз. Винаги сме казвали, че за еърполисинг и НАТО могат да разчитат на нас. Бъдещето на Северна Македония е в ЕС и те не трябва да проиграват този шанс. Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултативната среща при президента Румен Радев за Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Благодаря за днешната консултативна среща на президента. Мисля, че добре сме се разбрали с него, каза Борисов в началото като уточни, че е разговарял с Радев още в края на миналата седмица докато е бил в Сеул, а президентът в Ню Йорк. За съжаление не всички политически партии изпратиха свои представители, отчете Борисов, който говори след срещата пред чакащите го медии заедно с вицепремиера Каракачанов.

Ние по-близък народ нямаме, заяви Борисов и обърна внимание, че ако България спре Македония за ЕС ще бъде прецедент в историята.

Изключително важно е да бъдат приети в ЕС, но е важно да разберат, че това зависи от тях. Това е апел към тях. Темата Западни Балкани беше издигната на най-високо ниво, заяви Борисов и призова: Но да спрат да си играят с историята, с миналото и да се концентрират към бъдещето. Това бъдеще пряко ни интересува и нас.

Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите със Северна Македония, добави още премиерът.

С Обединени патриоти сме в единомислие по този въпрос, отчете Борисов.

От своя страна вицепремиерът и военен министър заяви: Надявам се, че това, което ще направим ще бъде много ясен сигнал за управляващите в Скопие, че времето на тупането на топката е приключило. Ние не може безусловно да подкрепим Македония и трябва да заложим много ясни условия.

Каракачанов също каза, че най-добрият вариант е да няма разделяне на Албания и Македония. /БГНЕС